Published On: joi, Apr 4th, 2013

Apa vine mai aproape de cerintele fermierilor

Share This
Tags

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a anuntat, astazi, “masuri fara precedent in ultimii 10 ani” in domeniul irigatiilor. Potrivit unui comunicat al MADR, Agentia Nationala de imbunatatiri Funciare (ANIF) va aduce apa mai aproape de cerintele producatorilor agricoli, intrucat in sarcina sa revine activitatea de efectuare a probelor tehnologice a instalatiilor si a agregatelor de pompare precum si de verificare a capacitatii de transport a canalelor la inceputul sezonului de irigat. Sumele necesare se vor asigura din bugetul ANIF, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

De asemenea, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare are sarcina de a preveni inundarea localitatilor, a infrastructurii de imbunatatiri funciare, precum si de a preveni accidentele la constructiile hidrotehnice, scop in care se vor porni statiile de desecare.

Aceste masuri sunt prevazute de Ordonanta de Urgenta nr. 82/2011, privind unele masuri de organizare a activitatii de imbunatatiri funciare, care a fost aprobata in sedinta de Guvern, care a avut loc ieri.

Sumele necesare pentru prevenirea inundarii localitatilor, a infrastructurii de imbunatatiri funciare precum si de prevenire accidentelor la constructiile hidrotehnice vor fi stabilite de comisii comune formate din reprezentantii Prefecturii, Inspectoratelor pentru Situatii de Urgenta si Agentiei si vor fi aprobate prin ordin comun MADR – MAI. Acestea se vor asigura din bugetul Agentiei Nationale de Imbunatatiri Funciare, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Prin aceasta modificare a legislatiei, Guvernul Romaniei, prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale raspunde solicitarilor autoritatilor locale si ale producatorilor agricoli. Astfel, prin acest act normativ se permite interventia prompta a utilajelor si instalatiilor detinute de ANIF in situatii de urgenta.

“Pentru a evita rezultate dezastruoase dupa seceta care se prognozeaza a se <instala> in lunile iunie-august, agricultorii braileni au incheiat contracte cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, pentru o suprafata de 96.000 hectare. Reprezentantii ANIF au trimis notificari catre toti agricultorii, in ceea ce priveste efectuarea platii, la zi, a facturilor de energie electrica folosita pentru transportul apei catre fiecare teren agricol. Astfel, dupa achitarea sumelor restante, se va trece la demararea operatiunilor de pregatire pentru irigarea culturilor”, a precizat Traian Cismas, directorul Directiei de Agricultura Judeteana Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-