Published On: joi, Apr 25th, 2013

Antrenorii de aur ai Romaniei batjocoriti de statul roman. Bellu si Bitang platiti cu 900 de lei

Share This
Tags

* Octavian Bellu si Mariana Bitang au solicitat MTS modificarea legislatiei privind remuneratia antrenorilor loturilor nationale, considerand anormale salariile actuale in cuantum de 900 de lei *

Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) a premiat, miercuri, cu suma totala de 441.000 de lei sportivii medaliati la Campionatele Europene de gimnastica de la Moscova, Larisa Iordache, Diana Bulimar si Flavius Koczi, precum si antrenorii acestora.

Antrenoarea Mariana Bitang a declarat ca Federatia Romana de Gimnastica nu are cadrul legislativ pentru a oferi salarii decente antrenorilor. “Contractul nostru a incetat in august 2012. Normal ar fi sa se creeze un cadru legal pentru ca fiecare federatie sa isi poata plati in limita decenta antrenorii. Federatia este extrem de limitata de capitolele legale care sunt in vigoare acum. Deci trebuie ceva modificat pentru ca dansii te pot angaja acum pe un salariu de 900, 1.200 de lei, ceva de genul acesta. Nu am facut munca patriotica (n,.r. – la europene), am facut un lucru normal, fara a cere nimanui nimic in schimb. Dar noi nu pledam aici neaparat pentru noi, este vorba despre colegii nostri mai tineri care vor prelua stafeta de la noi in viitorul apropiat si nu este firesc ca ei sa munceasca pe salarii de 900, 1.200 sau 1.500″, a spus Bitang.

Ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, a declarat ca legislatia privind salarizarea antrenorilor se va rezolva incepand cu luna mai. “Problema platii antrenorilor, care treneaza de atatia ani, este aproape rezolvata prin implicarea unor sponsori foarte generosi. Eu, ministerul, am aprobat cererea de finantare a federatiei la cuantumul pe care l-au dorit, adica mai mare decat anul trecut, evident justificat de performantele de la Olimpiada. Si cred ca de luna viitoare se pot remedia toate aceste lucruri. Imi pare rau pentru de anii pierduti in care nu s-a facut nimic, dar important este sa aducem lucrurile pe fagasul normal. Vor fi facute mai multe modificari legislative, nu este vorba numai despre statutul antrenorului, ci de intreaga hotarare 1447 la care fac referire si antrenorii de la gimnastica si de la celelalte sporturi. Cea mai importanta este insa modificarea Legii Sportului in ansamblu, sunt multe alte lucruri de modificat acolo”, a afirmat Banicioiu.

Octavian Bellu a mentionat ca premierile pentru medaliile obtinute la concursurile internationale nu pot tine loc unui salariu deoarece sunt “venituri ocazionale”. “Rapiditatea cu care s-a rezolvat problema premierilor (n.r. – pentru medaliile de la CE de la Moscova) este un semn bun pentru noi toti. As vrea insa sa amintesc faptul ca aceste premieri sunt ocazii, sunt niste realizari deosebite care se intampla, dar care la fel de bine se poate sa nu se intample. Deci sunt niste venituri ocazionale. Eu am speranta ca domnul ministru si echipa dansului va rezolva problema gimnasticii cea mai stringenta, cea a antrenorilor. Antrenorii sunt in fiecare zi in sala, in fiecare saptamana, luni de zile, ani de zile si trebuie sa aiba suportul moral venit dinspre suportul material. Deci haideti sa le asiguram antrenorilor prin statutul antrenorului si celelalte reglementari o armonie legislativa astfel incat ei sa aiba macar perspectiva ca daca azi lucreaza pe 700 de lei, maine vor lucra pe 900, pe 1.200 sau pe 1.500. O data ce se va reglementa statutul antrenorului national vor exista si acele contracte care responsabilizeaza, dar iti asigura si perspectiva unui venit care ti se cuvine. Sunt probleme care pot fi rezolvate numai printr-o intalnire a ministrilor sportului, finantelor, muncii si sanatatii, precum si reprezentanti ai COSR”, a explicat Bellu pentru Mediafax.

Delegatia Romaniei a incheiat duminica participarea la CE individuale de la Moscova, cu sapte medalii: patru obtinute de Larisa Iordache (aur la barna, argint la individual-compus, sarituri si sol), doua de Diana Bulimar (argint la barna si bronz la sol) si una de Flavius Koczi (argint la sarituri).

Comentarii

comentariu

About the Author

-