Published On: mie, Apr 3rd, 2013

„Porti Deschise” la Jandarmeria Braila

Share This
Tags

* La 163 de ani de la infiintare, jandarmii braileni si-au serbat ziua prin mai multe activitati, unele dintre ele vizandu-i pe elevi si pe tinerii interesati de urmarea carierei militare * Sutele de copii prezenti la „Ziua Portilor Deschise” s-au aratat incantati de ceea ce au vazut la Jandarmeria Braila, multi dintre ei spunand ca vor sa devina jandarmi *

Desi astazi Jandarmeria Romana implineste 163 de ani de la infiintare, la Braila actiunile cu acest prilej s-au demarat de ieri. Astfel, ieri, incepand cu orele 14.00, jandarmii, prezenti in fata Casei Tineretului, le-au aratat tinerilor, si nu numai, uniforma, arsenalul din dotare si o serie de informatii despre institutie, atributii, activitate, dar si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tinerii candidati care sunt interesati de o cariera militara.

Astazi, la orele 10.30, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila s-a desfasurat „Ziua Portilor Deschise”, la care si-au anuntat deja participarea sute de elevi din institutiile de invatamant brailene.

„Elevilor li s-a spus ca Jandarmeria este o institutie abilitata specializata a statului, cu statut militar, care exercita activitate in interesul cetatenilor, al comunitatii si in sprijinul institutiilor statului. Prin structurile sale, Jandarmeria apara, prin mijloacele si metodele prevazute de lege, viata, integritatea corporala si libertatea persoanei, proprietatea publica si privata, interesele legitime ale cetatenilor, ale comunitatii si ale statului. Executa misiuni de asigurare a ordinii publice cu ocazia mitingurilor, marsurilor, demonstratiilor, procesiunilor, actiunilor de pichetare si a altor activitati care se desfasoara in spatiul public si care implica aglomerari de persoane. Celor sositi la noi li s-a mai zis ca jandarmii executa, la solicitarea autoritatilor competente, misiuni de urmarire si prindere a evadatilor, dezertorilor si a altor persoane despre care exista data si indicii temeinice ca intentioneaza sa savarseasca sau au savarsit infractiuni sau care se sustrag masurii arestarii preventive sau executarii pedepselor private de libertate. Activitatea de astazi, organizata cu ocazia Zilei Jandarmeriei Romane, este un bun prilej pentru a cunoaste domeniul de activitate al jandarmilor, cetatenii se pot convinge de deschidere a Jandarmeriei Braila fata de societatea civila. Copiilor le-au fost prezentate echipamentele specifice de protectie si interventie, armamentul si tehnica din dotare, s-au impartit pliante cu misiunile specifice institutiei noastre. Elevii au avut ocazia sa se plimbe, pret de cateva minute, cu una dintre dubele Jandarmeriei, cu sisteme de avertizare sonore si luminoase”, a declarat purtatorul de cuvant al IJJ Braila, plt. Sorin Neftode.

„Mi-a placut foarte mult. Abia astept sa cresc mare, sa termin scoala si sa devin jandarm. Sunt constient ca este nevoie de multa munca si ca trebuie sa invat mereu pentru a obtine rezultatele cele mai satisfacatoare. Numai cu note mari pot deveni un jandarm ca acesti oameni minunati”, a spus unul dintre elevii veniti la „Ziua Portilor Deschise”.

* Meseria de jandarm, ravnita de elevii braileni *

Celor prezenti le-au fost oferite informatii legate de institutiile de invatamant pe care le pot urma cei care doresc sa devina jandarmi. Candidatii care opteaza pentru admiterea intr-o institutie de invatamant universitar pot participa si la cursul de admitere organizat in una din scolile postliceale. Conditii ce trebuie respectate sunt: sa aiba cetatenie romana si domiciliul in Romania; sa cunoasca limba romana, scris si vorbit; sa fie absolventi de liceu, cu diploma de bacalaureat; sa aiba capacitate deplina de exercitiu; sa fie declarate „apt” din punct de vedere medical, fizic si psihic; sa aiba varsta cuprinsa intre 18 – 27 ani, impliniti in anul participarii la concurs; sa nu aiba antecedente penale sau sa nu fie in curs de urmarire penala ori de judecare pentru savarsirea de infractiuni, cu exceptia situatiilor in care a intervenit reabilitarea; sa aiba un comportament corespunzator cerintelor de conduita admise si practicate in societate; sa nu fi fost exmatriculati, pentru abateri disciplinare, dintr-o institutie de invatamant; sa fi obtinut la purtare, in perioada studiilor liceale, media generala de minimum 8.00; sa aiba inaltimea de minimum 1,70 m barbati si 1,65 m femeile; sa nu fi fost dintr-o functie publica in ultimii 7 ani; sa nu fi desfasurat activitati de politie politica, astfel cum sunt prevazute prin lege. Pentru obtinerea de detalii suplimentare, cei interesati le pot solicita de la Biroul Resurse Umane, din cadrul institutiei noastre”, ne-a mai zis plt. Sorin Neftode, purtator de cuvant la IJJ Braila.

Trupele de jandarmi, avand la baza Constitutia si legile statului de drept, concureaza la asigurarea unui climat corespunzator de ordine si liniste publica in timp de pace, combaterea actiunilor terorist diversioniste, identificarea, neutralizarea sau capturarea unor astfel de grupuri. In cazuri extreme coopereaza cu alte forte de profil, precum si cu unitati ale armatei, in fiecare zona de responsabilitate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-