Published On: vin, Apr 26th, 2013

“Prevenirea bolilor profesionale”, simpozion organizat cu ocazia Zilei Internationale a Securitatii si Sanatatii in Munca

Share This
Tags

* Pe data de 28 aprilie se celebreaza Ziua Internationala a Securitatii si Sanatatii in Munca, prilej cu care Inspectia Teritoriala de Munca a organizat un simpozion care a avut ca tema “Prevenirea bolilor profesionale” *

Munca in conditii de securitate si sanatate reprezinta un factor primordial al Organizatiei Mondiale a Muncii. Aceasta este esentiala pentru realizarea obiectivelor strategice pentru o munca decenta.

In intreaga lume bolile profesionale continua sa fie cauza principala a deceselor la locul de munca. Conform estimarilor facute de OIM, din cele 2.340.000 decese profesionale inregistrate in fiecare an in lume numai 320.000 sunt cauzate de accidente de munca, restul de 2.020.000 decese fiind cauzate de diferite tipuri de boli profesionale legate de conditiile de munca.

Prevenirea necorespunzatoare a bolilor profesionale are efecte negative semnificative nu numai asupra lucratorilor afectati si a familiilor acestora, dar si asupra societatii in ansamblul ei din cauza costurilor enorme pe care acestea le genereaza, in special, in ceea ce priveste scaderea productivitatii muncii si impovararea sistemelor de asigurari sociale.

In cadrul simpozionului organizat astazi la sediul Electrica au fost invitati parteneri sociali (sindicate si patronate) precum si persoane din structurile organizatorice ale agentilor economici, reprezentanti ai Autoritatii de Sanatate Publica si ai serviciului de asigurare la accidente de munca si boli profesionale.

Pe parcursul desfasurarii evenimentului au fost prezentate materiale informative, a fost citit mesajul Organizatiei Internationale a Muncii, a fost prezentata o statistica a accidentelor de munca inregistrate in ultimii cinci ani la nivelul judetului Braila.

“Sarbatorirea acestei zile se bazeaza pe constientizare, care ar trebui sa aiba mai multe forme, inafara celor care sunt prezentate in  cadrul acestor intalniri. Astazi, cu ocazia marcarii acestei zile, tema simpozionului este “Prevenirea bolilor profesionale”. Vom marca acest eveniment printr-o prezentare a evolutiei accidentelor de munca din ultimii cinci ani. Avem si un material transmis de Organizatia Internationala a Muncii  si preluat de Inspectia Teritoriala de Munca, care a organizat astfel de activitati”, a declarat Dumitru Vaduva, inspector sef din cadrul ITM Braila.

Un reprezentant al Directiei de Sanatate Publica Braila a prezentat o statistica a accidentelor profesionale din ultimii cinci ani: ‘Intrucat tema acestui eveniment se refera la prevenirea bolilor profesionale, este oportun sa prezint o statistica a accidentelor de munca din ultimii cinci ani. Astfel, in 2008 au fost inregistrate un numar de noua cazuri, din care opt barbati si o femeie, cu varsta cuprinsa intre 39 si 75 ani. In anul 2009 s-a evidentiat o scadere a numarului de accidente, doar trei au fost inregistrate, din care doua femei si un barbat, cu varsta cuprinsa intre 38 si 60 de ani, care lucrau in industria celulozei si hartiei si in industria constructoare de masini. In 2010 au fost declarate patru cazuri, toate femei cu varsta cuprinsa intre 49 si 53 de ani, care lucrau in industria textila si in industria constructoare de masini. In anul 2011 nu s-au inregistrat cazuri, iar in 2012 o singura femeie de 46 de ani, care lucra la Santierul Naval. Am constatat ca numarul cazurilor de accidente profesionale este in scadere, lucru care nu face decat sa ne bucure”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-