Published On: vin, Apr 5th, 2013

“Armata – O scoala altfel”, vizita la Brigada 10 Geniu “Dunarea de Jos”

Share This
Tags

* Elevii de la Scoala “Sandu Aldea” au avut parte, astazi, de o zi speciala, in sanul militarilor braileni de la Brigada 10 Geniu “Dunarea de Jos” * Ei au avut ocazia sa viziteze unitatea, au participat la o serie de demonstratii efectuate de genisti *

Azi, un grup de 125 de elevi ai Scolii nr. 6 “Sandu Aldea”, insotiti de cadre didactice, au “invadat” sediul Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos”, in cadrul programului “Armata – O scoala altfel”.

Scoala nr. 6, pentru cine nu stie, este pozitionata peste drum de sediul Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos”, iar toti cei care i-au trecut astazi pragul au recunoscut curiozitatea pe care o aveau de a sti ce este dincolo de gardul unitatii genistilor. Astazi, pentru cadrele didactice, copii, parinti si bunici aceasta curiozitate a fost satisfacuta din plin.

Incepand cu orele 10.00 a trecut pe rand, cu emotie, timiditate si putina teama pragul unitatii militare, o mica armata curioasa, dornica de cunoastere si extrem de galagioasa.

I-a intampinat, la fel de emotionat, comandantul Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos”, general de brigada prof. univ. dr. Mircea Vladu, incercand sa le capteze atentia cu o scurta prezentare a unitatii si cu o invitatie de a urma frumoasa, dar dificila cale a carierei militare.

“Spre surprinderea tuturor, manutele fluturate la aceasta invitatie ne-a convins inca odata ca Armata isi merita locul in topul increderii pe care o manifesta populatia civila in aceasta structura. A fost prezentat monumentul eroului lt.-col. postmortem Dumitru Milea, un scurt istoric al activitatii acestuia, apoi, plini de emotii, micutii au depus cate o floare in memoria acestuia. Impartiti in 5 grupe, insotiti de militari si de cadrele didactice s-a inceput turul principalelor obiective ale marii unitati. Au fost introdusi in istoria armei Geniu si a Brigazii 10 Geniu <Dunarea de Jos>, trecand prin Sala de Traditii, au vizitat Biblioteca unitatii, numarand cu uimire cele 20.000 de volume aflate la dispozitia militarilor. Elevii au patruns in tainele ascunderii si descoperirii dispozitivelor explozive improvizate cu ajutorul detectorului si cu ajutorul cainilor de cautare EOD, apoi au poposit pe baza sportiva unde imaginatia copiilor a fost satisfacuta din plin. Prezentarea armamentului din dotarea militarilor unitatii noastre, a mijloacelor de protectie CBRN, a TAB (transportor amfibiu blindat) de cercetare si a Punctului de observare CBRN a indepartat orice inhibitie si orice emotie din calea intrebarilor si curiozitatii micutilor. Sirenele de avertizare ale pericolului CBRN si ale masinilor de Politie Militara nu au sunat niciodata mai mult si mai strident pentru vecinii unitatii noastre, fuga de la un stand la altul cu intrebari care mai de care mai nastrusnice si mai neasteptate ne-au tinut in priza doua ore mai ceva decat la un examen de specialist de clasa”, ne-a declarat comandantul Brigazii 10 Geniu “Dunarea de Jos”, general de brigada prof. univ. dr. Mircea Vladu.

Desi copiii erau destul de obositi in momentul in care au parasit unitatea, acestia au promis ca vor reveni, iar genistii ii vor astepta cu mult drag pentru ca “suntem convinsi ca in timpul scurs pana la urmatoarea vizita vom avea cei mai buni agenti de publicitate de care puteam sa avem parte. Va asteptam cu drag sa reveniti, sa descoperiti si sa transmiteti secretele acestei grele, dar nespus de frumoase meserii”, dupa cum le-a spus comandantul genistilor braileni.

Comentarii

comentariu

About the Author

-