Published On: mie, Mar 6th, 2013

Violator si talhar, identificat dupa proba ADN

Share This
Tags

* Politistii i-au probat comiterea a patru infractiuni de talharie si o infractiune de viol, in anii 2005 si 2006, impotriva unor persoane varstnice din municipiul Braila * Acestia patrundeau in imobile, seara sau noaptea, prin efractie, inarmati cu cutite si bare din fier, agresau victimele si le sustrageau bijuteriile si banii *

La sfarsitul anului 2012, Institutul National de Criminalistica a comunicat Serviciului de Investigatii Criminale, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Braila ca in urma schimbului automat de date genetice, realizat conform Deciziilor de punere in aplicare a Tratatului de la Prüm, unul dintre profilele genetice, introdus in baza de date in Spania, a furnizat un rezultat identic cu unul introdus in Romania.

Este vorba de Raportul Criminalistic efectuat intr-un dosar penal, inregistrat cu autori necunoscuti, aflat in lucru la Serviciul de Investigatii Criminale Braila, privind infractiunile de talharie si viol, comise asupra unei persoane de 70 de ani, in noaptea de 9 spre 10 mai 2006, intre orele 23.00 – 23.30.

Pe baza probelor ADN (acidul dezoxiribonucleic), autorul a fost identificat ca fiind Hristos Valios, in varsta de 34 ani, din municipiu. Acesta era incarcerat in Penitenciarul Braila, din data de 11 ianuarie 2011, unde executa o pedeapsa privativa de libertate de 4 ani si 4 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.

“In ziua de 27 februarie, acesta a fost transferat in Centru de Retinere si Arestare Preventiva al IPJ Braila. In urma cercetarilor efectuate de judiciaristi, i s-au probat cele doua infractiuni. De asemenea, s-a mai stabilit ca, in noaptea de 19 octombrie 2005, intre orele 22.00 -  23.00, impreuna cu Marian Boar, de 44 ani, din municipiu, dupa o intelegere prealabila, au patruns, prin fortarea sistemelor de inchidere, in locuinta a doua brailence, mama si fiica, in varsta de 72 si 59 ani. Prin amenintare cu acte de violenta si lovire, le-au sustras bani si bijuterii. Folosind acelasi mod de operare, in seara zilei de 13 noiembrie 2005, in jurul orelor 19.00 – 19.30, si in noaptea de 22 spre 23 noiembrie 2005, cei doi au patruns in locuintele ale doua persoane, de 73 si 82 ani. Tot prin amenintare si lovire, le-au deposedat de bani si bijuterii. Prejudiciul total cauzat a fost de 40 de milioane de lei, la acea vreme. Pe 1 martie, Hristos Valios a fost prezentat Judecatoriei Braila, cu propunere de arestare preventiva. Pe numele lui a fost emis mandat de arestare preventiva, pe o perioada de 30 de zile, pentru savarsirea infractiunilor de viol si talharie. Luni, 4 martie, fata de Marian Boar s-a dispus masura retinerii pe baza de ordonanta, pentru 24 de ore. In ziua urmatoare, marti a fost prezentat Parchetului de pe langa Judecatoria Braila, care a inaintat dosarul la Judecatoria Braila cu propunere de arestare preventiva, sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie”, a declarat inspector principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila.

Instanta, prin incheierea de sedinta, a respins propunerea de arestare preventiva a inculpatului, urmand ca acesta sa fie pus in libertate la expirarea ordonantei de retinere. Cercetarile continua pentru stabilirea intregii activitati infractionale a celor doi, fiind suspectati si de comiterea altor infractiuni asemanatoare.

Comentarii

comentariu

About the Author

-