Published On: vin, Mar 29th, 2013

Vinul potrivit fiecarui fel de mancare

Share This
Tags

* Alegerea vinului este influentata de sezon si de ocazie, vinurile albe fructuoase fiind recomandate vara, iar cele rosii robuste sau corpolente, iarna *

Prin alegerea vinurilor pentru masa trebuie sa urmarim o armonizare cat mai buna a gustului mancarurilor cu cel al vinurilor. Impresiile gustative create nu trebuie sa intre in opozitie sau sa se anuleze, ci sa mearga in acelasi sens si sa se puna reciproc in valoare.

Potrivit dr. Ing. Georgel Costache, oenolog si director general al Vincon Vrancea, la o masa obisnuita, fara pretentii, putem servi un singur vin, acesta fiind ales in functie de meniu si de preferintele fiecaruia, un vin alb (sec sau usor demisec), un vin roze (neaparat sec) sau un vin rosu sec. La o masa cu caracter festiv, cu meniu bogat, pot fi servite trei vinuri, in urmatoarea ordine: un vin alb sec, un vin rosu, vin dulce sau demidulce.

Vinurile albe se potrivesc bine cu mancarurile putin colorate, respectiv cu preparate din peste, din carne alba de pasare, creier, cu sosurile galbene sau albe.

Vinurile  rosii se asociaza cu preparatele din carne rosie: vita, porc, miel, vanat, cu sosuri de culoare inchisa.

Specialistul recomanda un anumit tip de vin pentru fiecare mancare. Pentru gustarile calde sau reci, servite la inceputul mesei se recomanda vinuri albe seci sau demiseci (Riesling; Sarba), pentru  preparatele din peste de apa dulce se potrivesc vinurile albe, tinere, seci, demiseci (Riesling; Sauvignon Blanc), pentru preparatele din peste si fructe de mare cele albe seci sau demiseci (Sauvignon Blanc; Muscat Ottonel, Rose), carnea de pasare cu sosuri albe, pilaf sau ciulama se serveste cu vinuri albe seci si demiseci (Feteasca Alba; Sarba), pentru friptura de curcan, pasare la cuptor se recomanda vinuri rosii usoare (Pinot Noir; Merlot; Feteasca Neagra), pentru carnea de porc si carne de mile, specialistul recomanda vinurile rosii usoare (Feteasca Neagra; Pinot Noir), pentru preparatele grele, cu sosuri, din carne de miel sau vita vinul Merlot sau Feteasca Neagra), la sarmalele din carne de porc si vitel se potriveste Feteasca Neagra sau Pinot Noir, pentru carnea de vanat vinuri rosii corpolente, taninoase si robuste si vinuri rosii invechite, cu buchet pronuntat (Cabernet Sauvignon; Merlot; Feteasca Neagra), iarpentru desert sunt recomandate vinurile demidulci, licoroase, aromate (Tamaioasa Romaneasca).

Specialistul recomanda ca atunci cand la masa servim supe, ciorbe, borsuri, carne si peste marinate in otet, salate cu multe condimente, preparate picante, inghetate, torturi cu ciocolata si cafea, dulciuri insiropate cu vinuri licoroase sau cu citrice si struguri ar trebui sa evitam sa mai punem pe masa si o sticla de vin.

Comentarii

comentariu

About the Author

-