Published On: vin, Mar 15th, 2013

Vaticanul are un nou Papa: „Cardinalii au venit sa ma caute la capatul lumii“

Share This
Tags

*Noul Papa, Jorge Mario Bergoglio, este un cardinal argentinian, arhiepiscopul de Buenos Aires, care va purta numele de Papa Francisc I*

Este primul Papa din America si primul din afara Europei in ultima mie de ani. „Cardinalii au venit sa ma caute la capatul lumii”, a declarat noul Suveran Pontif, dupa care a rostit rugaciunea „Tatal nostru” si a binecuvantat multimea adunata in Piata San Pietro. De asemenea, Francisc I a lansat un apel la fraternitate si prietenie in cadrul Bisericii. Papa Francisc are un program destul de incarcat in primele zile ale Pontificatului sau, potrivit anuntului facut de Vatican. Bergoglio a fost ales miercuri seara pentru a-l succeda pe Benedict al XVI-lea dupa doar doua zile de conclav. Noul Suveran Pontif s-a nascut pe 17 de-cembrie 1936, are 76 de ani si face parte din ordinul iezuit. S-a nascut in Argentina, intr-o familie modesta de italieni, s-a remarcat prin pozitii teologice conservatoare, condamnand avortul, eutanasia, homosexualitatea si pledand pentru justitie sociala. Mai mult, noul papa este cunoscut pentru modestia afisata si pentru gestul sau din 2001, in timpul vizitei la un spital, moment in care a spalat si sarutat picioarele a 12 bolnavi de SIDA.

Inainte de a fi preot, a fost inginer chimist. Nu-i plac mondenitatile, nu are masina, se deplaseaza cu mijloacele de transport in comun si a renuntat la somptuoasa locuinta din Buenos Aires, destinata arhiepiscopilor. Imaginea sa a fost afectata in trecut de o carte care l-a acuzat ca a permis arestarea a doi tineri preoti, in timpul dictaturii militare. Noul Papa si-a luat numele de Francisc in onoarea Sfantului Francisc din Assisi, deoarece acesta ii iubea pe cei saraci, a declarat un purtator de cuvant al Vaticanului. Noul Papa si-a pierdut un plaman in urma unei infectii in adolescenta, insa expertii medicali afirma ca aceasta nu a limitat cel mai probabil energia si actiunile pontifului, in varsta de 76 de ani, si nu ar trebui sa ii faca probleme pe viitor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-