Published On: Soare, Mar 3rd, 2013

Vanzarea terenurilor agricole catre straini, in atentia Ministerului Agriculturii

Share This
Tags

* Faptul ca in ultimul timp tot mai multe suprafete agricole s-au instrainat unor afaceristi din alte tari nu mai este deloc o noutate * La Braila exista 9 straini, care au achizitionat terenuri agricol *

Paguba mare in privinta achizitionarii terenurilor agricole romanesti de catre straini s-a intamplat de aproximativ 2 ani. Orice persoana fizica din Vest, din state membre sau nemembre al Uniunii Europene, a putut sa vina in Romania si totodata in Braila, cu numai 300 de euro, sa-si infiinteze o firma si sa cumpere pamant.

“In Tratatul de aderare la Uniunea Europeana, noi am stabilit si am fost acord ca, din 2014, sa permitem achizitia terenurilor de catre persoanele fizice. In opinia mea, dar este strict opinia mea, tragedia s-a intamplat pana aici, pentru ca orice firma, orice o persoana din Vest, din alte state membre sau nemembre, putea sa vina in Romania stabilindu-si o firma care te costa 300 de euro si sa cumpere pamant cat are nevoie sa-si deruleze afacerea. Deci, tragedia s-a petrecut, ca s-o luam asa, cu mult inainte de data 2014. Deci, este o falsa criza. Data de 1 ianuarie 2014 inseamna ca persoanele fizice pot sa achizitioneze teren”, a explicat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu.

Acesta a mai zis ca autoritatile romane cauta solutii pentru a limita aceste achizitii ale suprafetelor agricole romanesti de catre straini, incepand de la 1 ianuarie 2014.

“Noi vrem sa limitam, in masura in care este stabilit in Tratatul de aderare. Dar acum trei ani a fost un Consiliu morator pe termen mediu si s-a spus ca impactul in urma analizei nu va fi mare. Sa vedem daca va fi asa sau nu. Repet: de ce sa il iei ca persoana fizica cand, cu 300 de euro, iti stabilesti un SRL si cumperi pamant. Mie mi se pare un nonsens, dar sunt alte aspecte care se pot discuta”, a aratat Irimescu.

Potrivit directorului Directiei de Agricultura Judeteana (DAJ), Train cismas, la Braila exista, de aproximativ 2 ani, de cand 9 straini au cumparat terenuri agricole, cu intentia de a investi si a obtine profituri.

Comentarii

comentariu

About the Author

-