Published On: lun, Mar 18th, 2013

Ultimul weekend la inchisoare pentru Nastase?

Share This
Tags

*Fostul premier Adrian Nastase va afla, astazi, daca va fi eliberat din inchisoare*

Dupa 265 de zile petrecute dupa gratii, Adrian Nastase ar putea fi eliberat daca magistratii de la Tribunalul Bucuresti vor respinge luni recursul DNA fata de decizia de eliberare a Judecatoriei Sectorului 4 a Capitalei. Instanta a hotarât, pe 12 februarie, ca acesta poate parasi arestul Penitenciarului Jilava. In motivarea eliberarii conditionate a lui Adrian Nastase, judecatorii au notat faptul ca fostul premier a fost un detinut model si ca a executat un numar suficient de mare de zile de inchisoare din cei doi ani la care a fost condamnat in dosarul Trofeul Calitatii. Magistratii Judecatoriei Sector 4 spun in motivarea deciziei privind eliberarea conditionata a lui Adrian Nastase ca fostul premier a fost un detinut model si ca a stat destul in penitenciar. ”Fata de cele expuse in cele ce preced,  instanta apreciaza ca timpul executat din pedeapsa este  suficient  pentru ca detinutul  sa isi insuseasca scopul preventiv si educativ al acesteia, astfel incât pe viitor sa  nu mai comita si alte fapte infractionale si sa poata fi redat societatii”, au fost de parere magistratii de la Judecatoria Sector 4.

Nastase este acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. In acelasi dosar, Irina Jianu a fost condamnata la sase ani de inchisoare si cinci ani de interzicere a unor drepturi. Inalta Curte de Casatie si Justitie a incheiat in 9 ianuarie cercetarea judecatoreasca in dosarul “Trofeul calitatii”, instanta anuntand atunci ca se va pronunta in 23 ianuarie in aceasta cauza, cand a amanat pentru luni, 30 ianuarie. Fostul premier Adrian Nastase a declarat, la ultimul termen de judecata, ca este nevinovat si ca procesul este unul politic. “Este o legitate ca cei care câstiga alegerile sa faca dosare politice celor care le pierd. Nu am nicio legatura cu Trofeul calitatii”, a spus Adrian Nastase. Adrian Nastase a fost trimis in judecata in acest dosar in ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

In acest dosar mai sunt inculpati Irina Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), si fostul sau adjunct, Diana Gasparovici, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL si sotii Marian Ioana si Bogdan Popovici. Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, “a initiat organizarea unui simpozion intitulat Trofeul calitatii in constructii”.

“In realitate, simpozionul reprezinta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase”, potrivit DNA.

Intr-un proces separat, in 15 decembrie 2011, un complet al instantei supreme l-a achitat pe Adrian Nastase in dosarul “Matusa Tamara”, in care a fost judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de consilierul acestuia Ristea Priboi si de fostul sef al Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) Ioan Melinescu.

Directia Nationala Anticoruptie a facut recurs la decizia de achitare a fostului premier Adrian Nastase, a lui Ristea Priboi si a lui Ioan Melinescu, dosarul urmând sa se judece de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Decizia din acest proces a fost prima din cele trei cazuri diferite la DNA in care este acuzat Adrian Nastase, fost prim-ministru si fost presedinte al Camerei Deputatilor.

Comentarii

comentariu

About the Author

-