Published On: mie, Mar 13th, 2013

Tensiuni la Vatican: Protestatarii au aprins fumigene cu fum roz

Share This
Tags

*Ieri, cardinalul decan Angelo Sodano a oficiat, in bazilica Sfantul Petru din Roma, la ora locala 10.00, Sf. Liturghie Pro eligendo Romano Pontifice*

Un grup de manifestante care cereau un rol sporit pentru femei in cadrul Bisericii Catolice a aprins, ieri, o flacara cu fum roz pe o colina a Romei din apropierea Vaticanului. Manifestantele, care prin fumul roz au vrut sa faca aluzie la modul traditional de semnalizare a votului cardinalilor, au purtat vesminte roz si insigne pe care se putea citi ”Hirotonisiti si femei!”. Totusi, unii din cardinalii veniti la conclav au evocat necesitatea de a revizui rolul femeilor in cadrul Bisericii si pozitiile pe care le pot ocupa acestea in ierarhia bisericeasca. In prezent, femeile, de regula calugarite, pot ajunge sa ocupe cel mult postul de subsecretar in ministerele Vaticanului.

Cardinalii au fost indemnati sa lucreze impreuna pentru a construi unitatea Bisericii si sa coopereze cu succesorul lui Petru, in cadrul slujbei solemne oficiate in bazilica Sfantul Petru, inaintea conclavului. In predica sa, cardinalul Angelo Sodano i-a multumit Papei Benedict al XVI-lea pentru ”pontificatul sau luminos”. Dupa Sfanta Liturghie a urmat procesiunea solemna spre Capela Sixtina, unde la ora locala 16.30 a inceput propriu-zis conclavul. Cardinalii electori au depus fiecare juramantul sacru cu mana pe Evanghelie, pronuntand cu glas tare numele propriu si cuvintele de adeziune la continutul juramantului. Imediat, monseniorul Guido Marini, ceremonierul pontifical, a pronuntat cu glas tare: ”Extra omnes!”. Toti ceilalti au iesit din Capela Sixtina, cu exceptia celor 115 cardinali electori si a cardinalului Prospero Grech, care a tinut a doua meditatie. Usa capelei a fost apoi sigilata si a ramas inchisa pe durata lucrarilor. Dupa meditatia biblica, a avut loc primul scrutin, dupa cum s-a intamplat in 2005. Fum negru a iesit aseara pe cosul Capelei Sixtine, indicand ca votul cardinalilor reuniti in conclav nu a dus la alegerea unui papa. Pentru alegerea pontifului, sunt intotdeauna necesare doua treimi din voturi, adica 77. Daca se ajunge la balotaj, sunt necesare tot doua treimi din numarul cardinalilor prezenti si votanti, dat fiind ca cei doi cardinali aflati in situatie de balotaj nu voteaza. Cu exceptia primei zile de conclav, vor avea loc cate patru scrutine pe zi, doua dimineata si doua seara, la orele locale 10.30, 12.00, 17.30 si 19.00. Dupa trei zile fara rezultat, adica 12 scrutine sau 13, daca prima votare are loc in ziua deschiderii conclavului, scrutinele sunt suspendate nu mai mult de o zi, pentru o pauza de rugaciune si de colocvii libere intre cardinalii electori. Urmeaza alte sapte scrutine. Daca si acestea sunt fara rezultat, dupa o noua pauza si o noua serie de sapte scrutine, urmeaza alte sapte.

Prima etapa de pre-scrutin cuprinde pregatirea buletinelor, tragerea la sorti a cardinalilor care se vor ocupa de numararea voturilor, a cardinalilor insarcinati cu strangerea voturilor de la eventualii cardinali bolnavi, ramasi la rezidenta Sfanta Marta si a revizorilor. A doua etapa este reprezentata de votare, depozitarea buletinelor de vot in urna, numaratoarea buletinelor si trierea lor. In ceea ce priveste buletinul de vot, acesta are o forma rectangulara. In partea superioara sunt scrise cuvintele ”Eligo in Summum Pontificem”; in jumatatea inferioara se scrie numele celui ales. Completarea buletinului trebuie facuta in mod secret de catre fiecare cardinal elector, care va scrie in mod clar, cu o grafie pe cat posibil de neidentificat, numele celui pe care il alege. In momentul in care depune votul pe altar, sub ochii lui Cristos din fresca ”Judecatii Universale”, fiecare cardinal pronunta urmatoarele cuvinte: ”Martor imi este Cristos Domnul, de care voi fi judecat, ca am dat votul meu celui pe care, dupa vointa lui Dumnezeu, il consider vrednic sa fie ales”. A treia etapa cuprinde numararea voturilor, controlarea lor si la sfarsit arderea lor. Daca se ajunge in situatia a 33 sau 34 scrutine fara rezultat, se trece la balotaj intre cei doi cardinali care au obtinut majoritatea voturilor. si in aceste ultime doua scrutine, dupa cum a stabilit Papa Benedict al XVI-lea in doua documente, ”Motu Proprio” din 2007 si cel din 25 februarie 2013, este necesara o majoritate de cel putin doua treimi din voturi a cardinalilor prezenti si votanti. Anuntul alegerii Papei este facut de cardinalul proto-diacon, prin recitarea frazei ”Habemus Papam”. Actualul cardinal proto-diacon este, din 21 februarie 2011, cardinalul Jean-Louis Pierre Tauran, presedintele Consiliului Pontifical pentru Dialog Interreligios. In timpul Conclavului din Capela Sixtina, destinat alegerii noului Papa, progresul va fi masurat in alb sau negru, insa modul in care sunt create culorile fumului care va iesi dupa vot din cosul de cupru instalat pe acoperisul capelei ramane inca un mister. Oficialii Vaticanului au inchis capela, saptamana trecuta, pentru pregatirile care au inclus instalarea cosului de pe capela si a doua sobe gri legate de acesta, in interiorul Capelei. Una dintre sobe, construita in anul 1938, este folosita pentru a arde buletinele de vot din hartie. Cea de a doua, datand din 2005, este folosita pentru crearea fumului – alb, daca un nou Papa a fost ales de cei 115 cardinali – sau negru, daca cardinalii electori nu au reusit sa aleaga un nou pontif, care se amesteca cu fumul rezultat din arderea buletinelor de vot.

In mod traditional, dupa un vot nereusit, responsabilii adauga paie umede peste buletinele de vot pentru a obtine un fum negru cu funingine. Cu toate acestea, confuzia aparuta in timpul Conclavului din anul 1958, atunci cand au aparut alarme false, aparent deoarece paiele nu au reusit sa se aprinda, a determinat Vaticanul sa caute un sistem mai usor de manevrat, folosind substante chimice. In 2005, oficialii au inceput sa foloseasca cartuse, inclusiv unul marcat cu cuvintele „Fumo Bianco”, care a produs fumul alb ce a anuntat alegerea Papei Benedict al XVI-lea. Cartusul a fost fabricat pentru a produce fum timp de sase minute si jumatate. Chiar si in aceste conditii a existat o oarecare confuzie in acel an daca din cos a iesit fum alb sau negru, ceea ce a determinat oficialii sa foloseasca clopotele Bazilicii Sf. Petru pentru a confirma alegerea. Acest lucru se va repeta si acest an, pentru a intari alegerea confirmata prima data de fum. In ceea ce priveste substantele chimice din cartuse, reverendul Thomas Rosica, a declarat doar ca produsul a fost pregatit de catre tehnicieni din mai multe elemente diferite. Daca cosul este instalat corect, fumul nu se va raspandi prin capela pentru a-i deranja pe cardinali sau pentru a afecta frescele nepretuite ale lui Michelan

Comentarii

comentariu

About the Author

-