Published On: lun, Mar 4th, 2013

Taticii obligati sa stea in concediu paternal

Share This
Tags

* Potrivit unei directive europene, barbatii sunt obligati sa-si ia o luna de concediu paternal *

Barbatii care au copii nascuti dupa 1 martie 2012 sunt obligati sa stea o luna in concediu de maternitate, in timp ce mamele pleaca la serviciu. Cine refuza, pierde cu totul indemnizatia. Si tatii trebuie sa participe la cresterea copilului. Asta au gandit mai-marii europeni, atunci cand au initiat o lege menita sa-i oblige pe barbati sa stea si ei acasa cu micutii. Directiva europeana a fost preluata si de autoritatile noastre, astfel ca primii tatici au intrat deja in concediu de paternitate. Ei sunt obligati sa aiba grija de copii, in locul mamelor, timp de o luna, altfel nu mai primesc banii de la stat.

“Trebuie sa-si intocmeasca dosarul, asa cum l-a intocmit si mama, in care sa aduca dovada veniturilor sale pe ultimele 12 luni, inainte de nasterea copilului. Tatal intra in concediu pentru o luna si primeste indemnizatia, in functie de veniturile sale pe ultimele 12 luni. Acesta isi alege singur cand vrea sa intre in concediu, dar de preferat este stea acasa in luna 12 sau 24, la sfarsitul perioadei. Asta, pentru ca in luna respectiva femeia trebuie sa plece la serviciu si nu are rost ca ea sa revina in indemnizatie. Daca ar face acest lucru, ar trebui sa depuna un nou dosar”, a declarat Liuta Nan, referent la Agentia de Prestatii Sociale Bucuresti.

Barbatii care nu lucreaza, ori sunt angajati de putin timp si nu indeplinesc criteriul vechimii, trebuie sa depuna o declaratie in acest sens cu 60 de zile inainte sa expire concediul pentru cresterea copilului al sotiei. Potrivit Agentiei Nationale pentru Prestatii Sociale, pana in prezent, la nivel national, doar 60 de barbati au stat acasa cu micutii, in conditiile in care sunt in plata 171.524 de indemnizatii.

* Cat este indemnizatia pentru cresterea copilului? *

Cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului se stabileste la 85% din media veniturilor nete realizate de persoana indreptatita in cele 12 luni anterioare nasterii copilului.

Aceasta prevedere se aplica atat persoanelor care opteaza pentru concediu, respectiv indemnizatie crestere copil pana la varsta de un an a copilului (3 ani in cazul copilului cu handicap), cat si celor care aleg varianta concediului si a indemnizatiei pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani a copilului. In cazul indemnizatiei pana la varsta de un an a copilului, limita minima va fi de 600 de lei lunar, iar cea maxima de 3.400 de lei. In varianta de indemnizatie pana la varsta de doi ani a copilului, pragurile sunt stabilite la 600 de lei minimum, respectiv 1.200 de lei maximum.

* Acte necesare pentru depunerea dosarului *

Cerere  si actul de identitate al solicitantului – copie si original, certificatul de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul (copie si original), certificatele de nastere ale tuturor copiilor nascuti dupa data de 1 ianuarie 2006 (copie si original), certificat de casatorie (copie si original), livret de familie (copie si original).

Adeverinta eliberata de angajator  din care sa rezulte ca persoana indreptatita: a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei nasterii copilului,  nivelul lunar al acestora, prima si ultima zi de concediu de maternitate, data implinirii celor 42 de zile reprezentand concediul de lauzie, prima zi de concediu de cresterea copilului.

Dovada eliberata de autoritatile competente sau angajatori din care sa rezulte data de la care solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului, in cazul persoanelor salariate – decizie de suspendare a activitatii (original sau copie conform cu originalul) sau – adeverinta studii/diploma de absolvire, in cazul persoanele care au urmat sau urmeaza o forma de invatamant universitar, postuniversitar sau liceal, dosar cu sina din carton si  pentru plata in cont bancar, un extras de cont.

Comentarii

comentariu

About the Author

-