Published On: vin, Mar 15th, 2013

Talpile unei femei se modifica la prima sarcina

Share This
Tags

* Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite, talpile femeilor cresc cu 2 -10 mm in cursul primei sarcini *

Studiul dezvaluie un efect necunoscut pana acum al sarcinii asupra femeilor, picioarele lor cresc in lungime si latime.

Aceasta schimbare apare din cauza greutatii in plus pe care femeile sunt nevoite sa o poarte timp de 9 luni, a presiunii care actioneaza asupra picioarelor. Arcul piciorului sau bolta talpii ajunge sa coboare, asa explicandu-se marirea talpii. {n plus, pe parcursul sarcinii, in corpul femeii sunt eliberati hormoni care relaxeaza articulatiile si ligamentele, ceea ce face ca structura piciorului sa devina mai maleabila.

Dupa ce a consultat mai multe paciente care i-au spus ca le-a crescut piciorul, doctorul Neil Segal, absolvent ortopedie al Universitatii Iowa, s-a hotarat sa studieze aceasta problema. El a masurat talpile a circa 50 de femei insarcinate in trei luni si a comparat rezultatele cu masuratorile efectuate la cinci luni de la nastere. A constatat astfel ca 60-70% dintre femei aveau talpi mai lungi si mai late decat inainte de nastere.

‘In timpul sarcinii, ligamentele picioarelor se flexibilizeaza sub influenta a doi hormoni, estrogenul si relaxina, al caror maxim este produs la 12 saptamani. Pe piciorul devenit mai maleabil se exercita forte noi, ca urmare a deplasarii centrului de greutate al femeii spre inainte pe masura ce sarcina creste’, explica dr Segal.

Specialistii sustin ca acesta schimbare este ireversibila, spre deosebire de incheietura mainii si coloana vertebrala, care se modifica si ele in cursul sarcinii, dar care isi revin la dimensiunea initiala la trei luni de la nastere. El considera ca aceasta modificare ar putea fi la originea unor patologii musculo-scheletice la femei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-