Published On: joi, Mar 14th, 2013

Somniferele pot ucide

Share This
Tags

* Persoanele care iau regulat  somnifere sunt mai predispusi la deces într-o perioada de trei ani de la ingestie, atentioneaza cele mai noi studii din domeniu *

Administratia pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor (FDA) a redus la jumatate dozele prescise de medici pentru anumite somnifere care au un efect nociv asupra organismului.

Potrivit cercetarilor, femeile care obisnuiesc sa ia mai mult de 18 somnifere pe an au un risc cu 20-35% mai mare de a face cancer.

Somniferele sunt mai periculoase pentru femei, deoarece sunt metabolizate mai lent decât în cazul barbatilor. Astfel ca exista un risc foarte mare ca dupa cele opt ore de somn, doza administrata sa nu fie eliminata din organism, acest lucru prelungind starea de somnolenta, reactii încetinite si ameteli care pot sa persiste dupa trezire.

Specialistii sustin ca cele mai negative efecte ale consumului de somnifere sunt cresterea riscului de depresie, alterarea sistemului imunitar, pierderi de memorie, afectarea capacitatii de a conduce vehicule.

Însa cele mai serioase riscuri ale acestor medicamente, avertizeaza specialistii, sunt legate de efectul lor asupra memoriei si creierului. Pentru ca actioneaza asupra chimiei creierului, pot produce modifica functiile acestuia, ducând la probleme de memorie, nervozitate, confuzie, iritabilitate si agresivitate, ba chiar halucinatii.

„Am observat ca efectele secundare apar cam la cinci la suta dintre persoanele care iau somnifere. Restul pot resimti un disconfort gastro-intestinal, o trezire mai grea dimineata. În proportie de unu la suta apar efecte precum iritabilitate, agresivitate, neliniste sau tulburari de memorie. De fapt, insomnia e doar vârful aisbergului cu probleme ale unui individ. Mai putina cafea, tigari si dulciuri, mai multa miscare, aerisire a spatiilor de dormit, renuntarea la televizor pot fi primii pasi pentru un somn linistit si odihnitor”, precizeaza medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-