Published On: vin, Mar 8th, 2013

Soferii care vor circula pe cele mai aglomerate sosele din tara vor trebui sa plateasca o taxa

Share This
Tags

* Cosmarul soferilor se transforma in realitate * Oficialii din Compania Nationala de Drumuri recunosc ca romanii care vor circula pe cele mai aglomerate sosele sunt buni de plata *

Potrivit celor din Compania Nationala de Drumuri, taxa de autostrada se va numi “tarif de concesiune”. Acesta se va aplica pe Centura de Sud a municipiului Bucuresti, autostrada Bucuresti-Pitesti si autostrada Bucuresti-Constanta.

Mai exact, vor plati taxa pe autostrada Soarelui, pe Bucuresti-Pitesti, dar si pe noua centura din jurul Capitalei. Firma care va castiga dreptul de a incasa banii se va ocupa si de intretinerea soselelor de viteza. Statul vrea sa scape astfel de niste cheltuieli uriase. Numai pe timp de iarna, contractele pentru deszapezirea autostrazii Soarelui ne costa 5 milioane de euro. In cazul centurii, concesionarul va trebui intai de toate sa o construiasca. Costurile se ridica la aproape 900 de milioane de euro, iar firma isi va recupera ulterior banii din taxa.

La mai bine de 33.000 de masini, cate circula anual pe autostrada Soarelui, cel mai aglomerat drum din Romania, firma concesionara va castiga si 12 milioane de euro, daca taxa pe autostrada va fi de 1 euto pe suta de kilometri.

Daca, insa, aceasta taxa va fi de trei euro pe suta de kilometri, veniturile firmei se vor tripla. De altfel, autoritatile compara introducerea taxei pe autostrada cu primii pasi ai omului pe Luna.

“Este un pas foarte mic, dar un pas foarte urias pentru Romania, pentru ca altfel, doar din resurse bugetare, noi nu o sa reusim sa dezvoltam infrastructura si vorbesc de autostrazi, daca doar stam din bugetul de stat”, a declarat premierul Victor Ponta.

In total, cele trei autostrazi pe care se va circula exclusiv cu taxa au aproape 400 de kilometri. Deocamdata, pentru constructia centurii de sud a Capitalei au fost depuse 4 oferte.

Comentarii

comentariu

About the Author

-