Published On: mar, Mar 26th, 2013

Soferi, atentie cum circulati pe timp de iarna

Share This
Tags

* Pentru informarea conducatorilor auto care circula in municipiul si judetul Braila sau care sunt in tranzit, Inspectoratul de Politie Judetean Braila aduce la cunostinta ca, in ziua de 26 martie 2012, intre orele 4.00 – 14.00, in zona noastra s-a anuntat „cod galben” de precipitatii mixte, intensificari ale vantului si polei *

Pentru a preintampina producerea unor evenimente rutiere nedorite, politistii le adreseaza cateva recomandari atat conducatorilor auto, cat si pietonilor.

Trebuie sa se conduca foarte atent, cu viteza redusa, indiferent daca starea drumului poate parea buna initial, deoarece de-a lungul traseului pot aparea portiuni cu gheata sau zapada; sa se foloseasca pneurile de iarna, intrucat compozitia speciala a cauciucului pentru iarna asigura o mai buna aderenta si asigura o distanta de franare mai scurta; sa se verifice bateria si a starea instalatiei de iluminat, ele fiind de ajutor in trafic, dar si in situatia in care se ramane blocat pe sectoarele de drum pe care nu s-a indepartat in timp util zapada cazuta din abundenta. In cazul in care conducatorul auto este implicat intr-un accident rutier sau a ramas in pana, acesta trebuie sa scoata autovehiculul in afara partii carosabile si sa il semnalizeze luminos atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte. Nu trebuie uitata din vedere nici verificarea starii instalatiei de incalzire, a nivelul antigelului, a stergatoarele de parbriz si a jetului de apa; folosirea franei de motor si evitarea franarilor bruste, tinandu-se cont ca in localitati, pe poduri, pe drumurile umbrite sau la semafoare, suprafata este, de regula, mai alunecoasa.

“Inainte de plecare, este indicata indepartarea zapezii sau a ghetii de pe parbriz, luneta si oglinzile retrovizoare si, in timpul mersului, utilizarea sistemul de climatizare, pentru a preveni aburirea parbrizului, si folosirea sistemul de dezaburire a lunetei, astfel incat sa se beneficieze de vizibilitate maxima. De asemenea, inainte de a pleca de pe loc, soferii trebuie sa curete zapada de pe plafonul autovehiculului, pentru a impiedica bucatile de zapada si gheata, care se topesc, sa alunece si sa creeze probleme de vizibilitate la franare si in mers. Autovehiculul trebuie dotat cu lanturi antiderapante, lopata, racleta si sac cu nisip. Pentru deplasarile in afara localitatilor, conducatorii auto trebuie sa isi efectueze alimentarea autovehiculelor cu carburant suficient, astfel incat sa nu ramana in pana. Daca autovehiculul incepe sa derapeze, nu se franeaza, ci se corecteaza deplasarea prin virarea volanului. Pietonii au obligatia sa circule numai pe trotuare, traversarea strazii sa o faca pe la locurile semnalizate si marcate corespunzator, la culoarea verde a semaforului  electric si numai dupa ce sunt siguri ca intentia lor de traversare a fost observata de soferi”, a declarat inspectorul principal de politie Jenel Sogor, purtator de cuvant al IPJ Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-