Published On: mar, Mar 12th, 2013

Senatul a decis: Cainii bolnavi vor fi eutanasiati

Share This
Tags

*Senatorii au adoptat, marti, o initiativa legislativa care prevede ca vor putea fi eutanasiati doar cainii bolnavi incurabil*

Propunerea legislativa a fost adoptata cu 131 voturi “pentru”, un vot “impotriva” si sapte abtineri. Legea declarata neconstitutionala prevedea ca puteau sa fie eutanasiati si cainii care nu erau adoptati in termen de 30 de zile si cei agresivi lasati in libertate, abandonati sau carora nu le pot fi identificati apartinatorii. Patrupedele sunt selectate si verificate de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanti ai organizatiilor pentru protectia animalelor. Senatorii au reexaminat o propunere legislativa pentru modificarea Ordonantei de urgenta 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor, pisicilor si a altor animale, care continea o serie de prevederi declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala. In varianta initiala a legii, cainii periculosi lasati in libertate, abandonati sau al caror apartinator nu poate fi identificat ar fi fost eutanasiati in termen de trei zile, dupa examinarea lor de catre medicul veterinar. Potrivit formei adoptate de Senat, dupa expirarea termenului de cazare de 30 de zile, daca nu au fost revendicati sau adoptati, cainii pot fi pastrati in adaposturi sau returnati in teritoriu dupa ce au fost castrati. Autoritatea administratiei publice locale urmeaza sa asigure deparazitarea interna si externa, sterilizarea sau castrarea, microciparea si vaccinarea antirabica gratuita a cainilor cu stapan timp de un an de la intrarea in vigoare a legii. Detinatorii de caini care refuza sterilizarea sau castrarea cainilor vor plati o taxa de monta, stabilita de consiliul local, pentru fiecare generatie de pui.

Curtea a mai aratat ca legiuitorul trebuie sa stabileasca o ordine de prioritate cu privire la aceste solutii, iar eutanasierea cainilor fara stapan sa fie aplicata doar in ultima instanta. Senatul a adoptat acest proiect de act normativ in calitate de prima Camera sesizata. Dupa vot, fostul senator PRM Marius Marinescu, initiatorul proiectului, a explicat ca, potrivit variantei adoptate de senatori, cainii agresivi ridicati din strada nu vor mai fi eutanasiati, ci vor fi mentinuti in padocurile din adaposturi, decizia urmand sa fie luata de fiecare administratie locala.

“Este o victorie a Senatului, e o victorie a civilizatiei, este o victorie a senatorilor, care au inteles acest proiect de lege si au votat pentru, este si o victorie a iubitorilor de animale si, nu in ultimul rand, este si o victorie a mea”, a aratat Marinescu, care a asistat la dezbateri de la balconul din sala de plen, insotit de un grup de iubitori de animale. El a mai sustinut ca fosta guvernare a schimbat sensul acestei legi la 180 de grade, introducand eutanasierea.

Comentarii

comentariu

About the Author

-