Published On: joi, Mar 14th, 2013

Schimbari anapoda pentru medicii de familie

Share This
Tags

*Presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), Rodica Tanasescu, sustine ca, pentru medicii de familie, schimbarile din ultimii 23 de ani nu au avut “niciun rost” si nu au dus la vreo imbunatatire, apreciind ca pana la incheierea noilor contracte, casele de asigurari de sanatate vor functiona*

Tanasescu, care participa la conferinta Medical Forum, este de parere ca, deocamdata, contractul-cadru in sanatate se pare ca va fi similar cu cel de anul trecut, dar asteapta aparitia normelor de aplicare.

„Nu stiu ce se va intampla, fie ca vor fi case regionale, fie ca vor ramane case locale, nu stiu. Nu asta este esential pentru noi, esential pentru noi este sa putem sa ne desfasuram activitatea, sa avem o legislatie limpede, clara, sa reducem, daca se poate, excesul de birocratie, care ne omoara activitatea. si sa existe legi un pic mai coerente si care sa nu impiedice activitatea cabinetului si sa nu puna bete in roate pacientului”, a spus Tanasescu. Ea a adaugat ca isi doreste o stabilitate a legislatiei si a finantarii cabinetelor medicale, „un procent de finantare a asistentei medicale primare similar cu cel din tarile civilizate” si ca medicina de familie sa fie in centrul sistemului, „pentru ca medicul de familie poate aduce economii importante si rezolvarea eficienta si fara costuri mari a majoritatii nevoilor medicale ale pacientilor”. Potrivit Rodicai Tanasescu, finantarea generala a sanatatii in Europa este intre 6 si 12% din PIB, iar in Romania este putin peste 3%, in timp ce, la nivelul asistentei medicale primare, in Europa se aloca intre 9 si 15%, iar in Romania doar 6% din Fondul National de Asigurari de Sanatate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-