Published On: lun, Mar 4th, 2013

Saptamana “Scoala Altfel” inlocuita cu programul “Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”

Share This
Tags

* A doua editie a programului “Scoala Altfel” se va numi “Sa stii mai multe, sa fii mai bun!” si se va desfasura in prima saptamana a lunii aprilie in toate unitatile de invatamant *

In perioada 1-5 aprilie in toate unitatile de invatamant din judetul Braila dar si din tara, se vor desfasura activitati educative extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului numit  “Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, in conformitate cu un orar special.

Scopul acestui program este implicarea tuturor copiilor prescolari/elevilor si a cadrelor didactice in activitati care sa raspunda intereselor  si preocuparilor diverse ale copiilor, sa puna in valoare talentele si capacitatile acestora in diferite domenii, nu neaparat in cele prezente in curriculumul  national, si sa stimuleze participarea lor la actiuni variate, in contexte nonformale.

In cadrul sedintei comisiei de dialog s-a dezbatut acest subiect. Toti cei prezenti au fost de acord ca in prima saptamana a lunii aprilie sa nu se desfasoare ore, ci doar activitati extracurriculare si extrasolare in toate unitatile de invatamant. Mihaela Marcu, in calitate de prefect al Brailei a spus: “Nu cumva sa se faca vreo ora in aceasta saptamana. Cel mai bine este sa ii duceti pe elevi la teatru, la film, intr-o sala de tribunal, intr-un spital, sau la politie”.

Valeriu Partene, liderul sindicatului din invatamantul brailean, este de parere ca “ar fi mult mai bine daca activitatile care se vor desfasura in aceasta saptamana sa fie lasate la alegerea scolilor si organizate cand acestea au conditiile ce le mai bune, pentru a evita aglomeratia si cozile de la muzee sau teatre”, a spus acesta.

Inspectorul Scolar General din cadrul ISJ Braila, Iulian Danielescu, sustine ca “aceasta saptamana este binevenita atat pentru elevi, cat si pentru profesori. Cele mai multe activitati care se vor desfasura zilele acelea vor fi proiecte de preventie pentru diverse probleme, cum ar fi delincventa juvenila sau traficul de persoane, dar si excursii sau activitati de voluntariat”.

In vederea elaborarii programului de activitati, in timpul primului semestru, s-au solicitat propuneri elevilor, la orele de dirigentie, si cadrelor didactice, in cadrul sedintelor comisiilor metodice, parintilor, in cadrul sedintelor cu parintii, precum si reprezentatilor autoritatilor administratiei publice locale/ai comunitatii, in cadrul sedintelor consiliului de administratie.

Potrivit ordinului nr. 5635/31.08.2012 emis de Ministrul Educatiei, tipurile de activitati care pot fi organizate in cadrul  programului „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”, pot include: activitati culturale; activitati tehnico-stiintifice; activitati sportive; activitati de educatie pentru cetatenie democratica, pentru promovarea valorilor umanitare (inclusiv voluntariat, caritate, implicare activa in societate, responsabilitate sociala, relatii si comunicare etc.); activitati de  educatie pentru sanatate si stil de viata sanatos (inclusiv referitoare la dependenta de calculator, siguranta pe internet etc.); activitati de  educatie ecologica si de protectie a mediului (inclusiv  colectare selectiva, economisirea energiei, energie alternativa etc.); activitati de  educatie rutiera, PSI, educatie  pentru reactii corecte in situatii de urgenta.

Aceste activitati se vor organiza sub diferite forme, de exemplu: ateliere de teatru, dans, muzica, arte plastice, educatie media si cinematografica; competitii organizate la nivelul scolii, al grupurilor de scoli, al localitatii sau al judetului; mese rotunde, dezbateri; activitati de voluntariat sau de interes comunitar; campanii antitutun/ antialcool/ antipoluare/ de prevenire a delincventei juvenile/ de prevenire a traficului de persoane; proiecte comunitare, de responsabilitate sociala; schimburi de experienta; vizite de studii; tabere/ scoli de creatie sau de cercetare; parteneriate educationale si tematice la nivel de unitati de invatamant, pe plan intern si international, pentru dezvoltarea aptitudinilor pentru lucrul in echipa si in proiecte.

Comentarii

comentariu

About the Author

-