Published On: Soare, Mar 3rd, 2013

Salarii mai mari pentru militarii plecati in misiuni externe

Share This
Tags

* Seful Ministerului Apararii Nationale vrea ca in perioada urmatoare sa se aloce bani mai multi pentru cadrele militare care se deplaseaza in variile misiuni externe, precum ar fi Afganistan, Irak, Kosovo Somalia *

Ministrul Apararii Nationale, Mircea Dusa, spune ca are in vedere cresterea salariilor militarilor care participa la misiuni externe, dar acest lucru se va realiza tinand cont de evolutia economica si de modificarea legislatiei.

El a afirmat ca trupele speciale ale Armatei Romane sunt pregatite pentru a face fata oricarei situatii si oricarei misiuni pe care Comandamentul Armatei, Statul Major General le ordona, fiind pregatite sa intervina in misiuni speciale in cele mai periculoase locuri din lume, fie ca este vorba de Afganistan, de Irak, de Kosovo sau de participarile in Golful Somalez, la acele misiuni pe care fortele NATO le-au realizat pentru asigurarea securitatii mondiale.

Referitor la prezenta romaneasca in Afganistan, ministrul Dusa a aratat ca fortele afgane au inceput sa preia o parte din atributiile legate de siguranta nationala si, incepand cu 2014, se vor retrage o parte din fortele militare straine: “Se va retrage o anumita parte din forte, dar probabil inca vor ramane o parte din forte pentru a asigura stabilitatea si securitatea in Afganistan. Romania, in functie de planificarea care se va face, isi va onora toate obligatiile internationale, toate obligatiile stabilite de partenerii nostri din NATO. Militarii care merg in deplasari externe sigur ca au o salarizare mai mare si beneficiaza de o diurna pentru misiunea pe care o realizeaza, fie ca este vorba de Afganistan, fie ca e vorba de alte teatre de operatiuni, printr-o diurna care se primeste pentru deplasare. Sigur ca, in functie de evolutia economica si de modificarea legislatiei, vom avea in vedere si acest lucru”, a spus el.

Militarii romani din Afganistan au posibilitatea sa beneficieze de tehnica pe care o au in dotare americanii”, in baza unui parteneriat, aceasta fiind cea mai buna posibilitate de pregatire, o pregatire reala”, adica nu in poligoane, nu in salile de curs.

* Armata si-a marit bugetul, fata de ultimii 5 ani *

Ministrul Mircea Dusa a afirmat ca in 2013 s-a reusit, pentru prima data in ultimii cinci ani, sa se aloce un buget mai mare pentru MApN si sa se aprobe, impreuna cu Ministerul Finantelor, o strategie pe termen mediu si lung de crestere a capacitatii de actiune a Armatei Romane, axata pe modernizarea acesteia.

“In primul rand, atunci cand vorbesc de capacitatea de actiune a Armatei Romane vorbesc de inzestrarea Armatei Romane. Toate eforturile pe care le vom face in urmatorii ani le vom face pentru a realiza acest obiectiv, in sensul ca la cheltuielile de capital vom aloca din ce in ce mai multi bani, astfel incat obiectivele de modernizare ale Armatei Romane sa poata fi realizate si, sigur, cu aceasta, cresterea capacitatii de actiune a Armatei Romane. Sigur ca sunt si chestiuni punctuale privind inzestrarea Armatei Romane, dar vom urmari aceste obiective pas cu pas, mai ales daca bugetul sau situatia economica a tarii o va permite”, a spus Mircea Dusa, adaugand ca spera ca pana in 2016 sa se ajunga la alocarea a doi la suta din PIB pentru Armata, conform angajamentelor semnate la primirea in NATO.

Comentarii

comentariu

About the Author

-