Published On: lun, Mar 11th, 2013

Romania va avea o noua centrala atomica

Share This
Tags

*Pe raul Olt, in sectorul Fagaras – Hoghiz din judetul Brasov, ar putea fi construita a doua centrala nucleara a Romaniei. Informatia apare in raportul administratorului judiciar asupra insolventei Hidroelectrica*

Centrala se lauda cu, asigurarea unui debit de 35 mc/s pentru alimentarea cu apa industriala si potabila a obiectivelor economice de pe cursul Oltului, inclusiv a apei de racire necesara pentru viitoarea centrala nuclearo-electrica care se va amplasa in aceasta zona. Potrivit aceluiasi raport, in perioada  2005-2012, Hidroelectrica a investit 431 de milioane de lei in amenajarea Oltului in aceasta zona. Romania are in prezent o singura centrala nucleara, cea de la Cernavoda. Aceasta cuprinde doua unitati, care produc aproximativ 18% din consumul de energie electrica al Romaniei. Planul initial prevedea constructia a cinci unitati. Siguranta nucleara in UE, in atentia eurodeputatilor.

Deputatii europeni de la Comisia pentru industrie si energie sunt de parere ca operatorii nucleari ar trebui sa efectueze toate imbunatatirile recomandate dupa testele facute la reactoarele nucleare UE si sa acopere costurile pentru care sunt raspunzatori in cazul unui accident. „Accidentele nucleare, fie ca sunt cauzate de erori umane sau de un cutremur, presupun riscuri severe la adresa sanatatii publice”, au spus eurodeputatii. Dupa accidentul de la Fukushima din martie 2011, centralele nucleare din UE au fost supuse unor teste care au verificat daca reactoarele pot face fata unor dezastre naturale. In total 145 de reactoare au fost verificate in 15 state UE. Concluzia este ca aproape toate centralele nucleare din UE au nevoie de ameliorari pentru siguranta, care ar putea costa pana la 25 de miliarde de euro. Deputatii europeni de la comisia pentru industrie si energie au aprobat, pe 24 ianuarie, o propunere de rezolutie care cere statelor membre implementarea urgenta a ameliorarilor si doreste ca operatorii sa suporte costurile acesteia, nu contribuabilii. Comisia Europeană planuieste sa prezinte in ianuarie 2014 un raport privind implementarea recomandarilor in statele membre. UE nu are competente asupra surselor de energie, dar poate fixa standarde pentru siguranta nucleara.

Comentarii

comentariu

About the Author

-