Published On: mar, Mar 5th, 2013

Regionalizarea vine cu surprize, directia Agricola va fi desfiintata

Share This
Tags

* Ca urmare a planurilor gandite de mai marii de la Bucuresti, in ceea ce priveste regionalizarea, mai multe institutii publice la nivel de judet vor disparea * Vor ramane doar cele din capitala regiunii respective, celelalte din judetele care fac parte din regiunea de dezvoltare devenind oficii judetene *

Directiile agricole din fiecare judet al tarii vor fi desfiintate, dupa cum se stipuleaza intr-un proiect de act normativ intocmit de conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Astfel, proiectul ordonantei de urgenta pregatit la Capitala prevede infiintarea de Centre Regionale pentru Agricultura, la nivelul fiecarei regiuni de dezvoltare. In locul denumirii de “Directie Agricola” va aparea cea de “Oficiu Judetean pentru Agricultura”. Referitor la atributiile celor 8 Centre regionale, acestea vor fi aceleasi cu cele ale directiilor agricole, insa noutati apar in sfera functiilor de conducere. Functia de director pentru Centrele Regionale va fi ocupata de un director, iar in fruntea oficiilor judetene va fi numit un sef-serviciu.

Totodata, institutiile de la nivelul judetelor nu vor mai avea calitatea de ordonator tertiar de credite, care va fi transferata la directorul regional coordonator de la centrul regional. In proiectul legislativ se mentioneaza ca „structura organizatorica, regulamentul de organizare si functionare ale Centrelor regionale pentru Agricultura, numarul de posturi se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”.

Intrebat despre acest proiect legislativ, seful de la Directia de Agricultura Judeteana (DAJ) Braila, Traian Cismas, ne-a declarat: “Nu stim deocamdata nimic despre acest lucru. Este posibil sa se intample asa, in momentul in care se vor forma cele 8 regiuni la nivel de tara. Cu siguranta, va exista doar o singura directie. Aceasta va coodona activitatea celorlate foste directii, care vor deveni oficii ale judetelor care fac parte din regiunea respectiva”.

* Oficiile judetene apar prin comasarea mai multor institutii agricole *

In ceea ce priveste oficiile judetene pentru agricultura, acestea sunt infiintate prin comasarea directiilor pentru agricultura, a oficiilor de studii pedologice si agrochimice judetene. Aceasta presupune si preluarea functionarilor publici existenti in acest moment. In continuare, activitatea de inspectie si de control va ramâne la nivelul fiecarui judet. In plus, oficiile judetene vor trebui sa elaboreze si strategii pentru fiecare judet.

„Oficiile judetene pentru agricultura si al municipiului Bucuresti identifica componentele strategice de dezvoltare zonala si judeteana in domeniul de activitate si elaboreaza strategia de dezvoltare agricola durabila judeteana. Centrele Regionale pentru Agricultura primesc si analizeaza proiectele de strategii de dezvoltare agricola durabila de la nivel judetean si elaboreaza proiectul integrat de strategie regionala pentru dezvoltarea agricola durabila pe care il inainteaza spre aprobare Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, se mai arata in proiectul propus de sefii Ministerului Agriculturii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-