Published On: mie, Mar 13th, 2013

Productia industriala a crescut cu 5,7%. Activitatile prelucratoare si extractive au adus un aport important economiei

Share This
Tags

* Industriile prelucratoare si extractiva au contribuit la cresterea cu 5,7% a productiei industriale ca serie bruta in ianuarie 2013, comparativ cu perioada similara din anul anterior, dupa cum au mentionat reprezentantii Institutului National de Statistica (INS) *

Conform datelor provizorii furnizate de conducerea Institutului National de Statistica (INS), in prima luna a acestui an, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 5,7% fata de luna corespunzatoare din 2012. Acest lucru s-a datorat cresterii industriei prelucratoare (+6,6%) si industriei extractive (+6%). La polul opus, se situeaza productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, care s-au diminuat cu 0,3%.

In functie de grupele industriale, la majoritatea categoriilor de bunuri s-au inregistrat cresteri: in industria bunurilor de folosinta indelungata (+15,2%), in industria bunurilor de capital (+8,6%), in industria bunurilor de uz curent (+5,5%) si in industria bunurilor intermediare (+3,8%). Pe de alta parte, productia din industria energetica a scazut cu 0,2%.

Din informatiile INS releva faptul ca productia industriala, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut, in ianuarie 2013, cu 3,4% fata de intervalul similar din anul precedent, ca urmare a cresterii industriei extractive (+5,9%) si industriei prelucratoare (+3,6%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 2,1%.

Pe marile grupe industriale s-au consemnat cresteri in industria bunurilor de folosinta indelungata (+11,8%), in industria bunurilor de capital (+5,2%), in industria bunurilor intermediare (+3%) si in industria bunurilor de uz curent (+2,3%), in timp ce in industria energetica s-a inregistrat o diminuare de 0,2%.

* Cresteri semnificative [n ianuarie 2013 fata de decembrie 2012 *

In luna ianuarie 2013, productia industriala a crescut fata de luna precedenta atât ca serie bruta, cât si ca serie ajustata, in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 6,3%, respectiv cu 0,3%. Astfel, majorarea productiei industriale (serie bruta) a fost sustinuta de cresterea industriei prelucratoare (+8,2%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 3,1%, respectiv cu 2,6%.

In ceea ce priveste marile grupe industriale, cifrele provizorii arata cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri, precum: industria bunurilor de folosinta indelungata (+22,4%), industria bunurilor intermediare (+13,8%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) si industria bunurilor de capital (+4,6%). Singura scadere a fost consemnata in industria energetica (-1,6%).

Productia industriala, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 0,3%, in ianuarie 2013 fata de decembrie 2012, datorita cresterii industriei extractive (+1,7%) si industriei prelucratoare (+0,6%). Altfel, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 3,8%.

Cele mai importante majorari, in functie de marile grupe industriale, s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,5%), in industria bunurilor de uz curent (+2,7%) si in industria bunurilor intermediare (+2,5%). Scaderi s-au consemnat in industria energetica (-2,5%) si in industria bunurilor de capital (-2,1%).

Comentarii

comentariu

About the Author

-