Published On: mie, Mar 27th, 2013

Primul fond mutual din Romania ar putea fi infiintat pana la 30 iunie 2013

Share This
Tags

* Primul fond mutual din Romania ar putea fi infiintat pana la finele lunii iunie 2013, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, in cadrul unei intalniri avute cu producatori si procesatorii de pe piata laptelui *

Conducerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) trag speranta ca pana pe 30 iunie sa se infiinteze in Romania primul fond mutual. Astfel, pe de o parte, se vor putea responsabiliza fermierii, iar pe de alta parte, se vor putea compensa eventualele pierderi.

“Fondurile mutuale se constituie ca si contributia fermierului, contributia statului membru, respectiv Romania prin bugetul Ministerului Agriculturii si contributia Uniunii Europene. In momentul in care sunt pierderi sau avem un fenomen de seceta si acestea nu sunt acoperite de societatile de asigurari intervin fondurile mutuale si ii despagubesc pe toti acei agenti economici care au suferit aceste pierderi. Este un lucru pe care UE il sprijina puternic. De fiecare data cand exista pierderi, la un euro contributie, UE vine cu 65 de centi sprijin pe aceste zone. Exista o legislatie europeana in acest sens pe care Romania trebuie sa o transpuna prin modificarea regulamentului nr. 1234/2012 care intareste puterea de negociere a producatorului din Romania. Este un proiect de lege in curs de avizare. Deja, de cateva luni de zile, am promis accelerarea acestui proces astfel incat puterea de aparare a producatorilor in raport cu procesatorii sa fie mai mare”, a mentionat seful MADR.

Constantin le-a cerut atat producatorilor cat si procesatorilor sprijinul de a participa mai des la procesul de consultare publica, deoarece anul 2013 este unul extrem de important pentru ceea ce va urma in domeniul agriculturii in perioada 2014 – 2020.

“Trebuie sa iesim cu un nou program de dezvoltare rurala, unde un accent important se va pune pe sectorul laptelui pentru ca din 2015 se vor scoate cotele de lapte. Anul viitor, in PNDR vom avea un subprogram special adresat sectorului de lapte si acesta era un obiectiv al MADR inainte de aparitie crizei laptelui pentru ca stim ca din 2015 cotele de lapte vor fi eliminate. Pozitia Consiliului UE a fost formulata in acest sens si nu mai exista posibilitatea de a prelungi cotele de lapte. Acest lucru inseamna o competitie foarte mare pe care o vor avea producatorii romani in concurenta cu producatorii straini, care au costuri ceva mai mici si vor veni cu preturi mai mici la lapte. Trebuie sa ne pregatim pana in 2015 prin programe speciale pentru aceasta competitie si de aceea vom aloca sume importante pentru sector”, a adaugat ministrul Agriculturii.

Discutiile cu fermierii si procesatorii au vizat si dezvoltarea fermelor familiale, astfel incat acestea sa produca eficient pentru piata.

“Am discutat si despre fermele familiale pe care incercam sa le promovam din fonduri europene inca din 2013 si sa dam posibilitatea celor care au un numar redus de animale sa-si mai cumpere alte animale, sa-si construiasca grajduri cu instalatii de muls si tancuri de racit si sa fie competitivi, sa produca pentru piata in mod eficient”, a aratat seful MADR.

* Aflatoxina nu creaza mari probleme procesatorilor *

Daniel Constantin s-a intalnit cu procesatorii si producatorii de lapte, subiectele analizate vizand pierderile suferite de producatori in urma crizei laptelui cu aflatoxina, dar si identificarea de solutii pentru perioada imediat urmatoare. Ministrul a subliniat ca nu vor exista excese din partea procesatorilor in urma crizei laptelui cu aflatoxina, acestea continuand sa cumpere materia prima de la producatori.

“Toti producatorii care au avut contracte cu procesatorii nu au inregistrat pierderi, iar procesatorii au afirmat ca nu vor exista excese din partea lor si ca vor continua sa cumpere lapte de la producatori. Preocuparea noastra este de relansare a consumului, iar in ultimul timp au crescut vanzarile pentru ca si consumatorii au inteles ca produsele sunt mai sigure”, a mai mentionat ministrul Agriculturii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-