Published On: joi, Mar 21st, 2013

Pretul energiei electrice va creste

Share This
Tags

* Energia electrica se va scumpi pentru clientii casnici, dar se va ieftini pentru companiile mici, a declarat directorul general al Enel Romania, Luca D’Agnese * Motivul este legat de calendarul de liberalizare al preturilor energiei electrice *

Luca D’Agnese a sustinut, în cadrul unei conferinte de presa, ca preturile pentru companiile mici vor fi reduse, iar cele pentru clientii casnici vor creste. Directorul Enel sustine ca motivul acestor fluctuatii de pret se datoreaza calendarul de liberalizare, precum si concurentei de pe piata energiei.

Liberalizarea preturilor energiei presupune renuntarea treptata la tarifele stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare în domeniul Energiei. Consumatorii vor cumpara tot mai multa energie de pe piata libera, piata supusa regulilor concurentei.

Luca D’Agnese estimeaza ca factura la electricitate va fi cu 7% mai mica pentru companiile mici, comparativ cu nivelul de pret de la sfarsitul lui 2012.

Pentru consumatorii industriali, preturile reglementate vor fi eliminate complet pana la 31 decembrie 2013, potrivit angajamentelor asumate de Guvern în negocierile cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

Procentul de achizitie din piata concurentiala pentru consumatorii casnici trebuie sa creasca la 10% în iulie 2013, de la 0% în prezent, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014 si la 40% în ianuarie 2015.

Au fost stabilite si alte trepte de crestere de 10% pentru iulie 2015, ianuarie si iulie 2016, ianuarie si iulie 2017, pentru a se ajunge la 100% în decembrie 2017.

Directorul general al Enel Romania a mai anuntat ca, în 2013 si 2014, pe masura ce se va liberaliza piata, va avea loc o “migrare masiva” a companiilor mici spre piata libera, în timp ce segmentul rezidential va creste în 2017.

Comentarii

comentariu

About the Author

-