Published On: Soare, Mar 17th, 2013

Paulownia, o afacere din care puteti castiga 30.000 euro/ha

Share This
Tags

* Incepand din al treilea an, in cazul in care optati pentru realizarea unei plantatii de arbori Paulownia, puteti obtineti bani frumusei * Dar pentru a ajunge aici, trebuie urmarite anumite aspecte *

Cunoscut si drept Copacul Printesei, arborele Paulownia suscita acum interesul oamenilor de afaceri, dornici de noi solutii de a face bani. Dar asta numai in cazul in care vreti intr-adevar o afacere cu investitii modeste, aducatoare de castig consistent si profitabila in cel mai scurt timp. Aceasta afacere va poate ajuta sa obtineti finantarea europeana nerambursabila pentru investitia initiala. Cu acesti bani pueti cumpara puietii de Paulownia, care reprezinta baza plantatiei dumneavoastra. Putine sunt afacerile care, pentru doar 4.000 de euro investiti, va aduc in 3 ani o suma de 25-30.000 euro.

Afacerea cu arborii Paulownia poate fi demarata in Braila, Galati, Tulcea, Brasov, Constanta, Cluj si Iasi.

* Pasi de urmat pentru realizarea plantatiei *

Plantatia de Paulownia presupune alegerea si pregatirea terenului de plantare, adica suprafata, sol, clima, relief; tehnologia utilizata in plantarea copacilor Paulownia; intretinerea (udare, fertilizare, temperatura, lumina, alte activitati specifice); prevenirea si combaterea principalilor daunatori; recoltarea. In cazul in care vreti sa valorificati produsele rezultate si conexe, puteti realiza urmatoarele: procesarea lemnului din care rezulta mobile, produse ornamentale; energie (Biomasa); produse conexe – miere, seminte, puieti, arbusti decorativi si aranjamente florale.

Planificarea afacerii presupune o serie de etape ce trebuie realizate cu mare atentie, astfel incat sa aveti de castigat. Astfel, trebuie sa aveti informatii precise in ceea ce priveste suprafata de cultura; investitia initiala; numarul de puieti necesari pentru a demara o plantatie; analiza cerintelor si a necesarului de personal; instalatii si echipament; spatiu de depozitaresi transport; estimarea profiturilor; piata tinta; concurenta; costurile cu intretinerea unui hectar; accesarea de fonduri nerambursabile acordate de Uniunea Europeana; furnizori; piete de desfacere.

* Argumente care demonstreaza ca Paulownia este afacerea cea mai potrivita *

O lista consistenta de superlative face din Paulownia, arborele ce creste intr-un an cat altii in 10, axul central al unei afaceri extrem de profitabile.

Un numar de 15 argumente compun aceasta lista pentru a opta pentru arborele Paulownia.

1. Paulownia este arborele cu cea mai rapida crestere din lume: 20 metri in 3 ani, in conditii de ingrijire corecta. In doar 9 ani poate atinge inaltimea maxima.

2. Isi asuma cu gratie si flori superbe rolul de arbore ornamental.

3. Lemnul sau este de esenta dura, cu aspect frumos, curat, neted, fara noduri. Paulownia este minunat pentru mobila si cherestea.

4. Prezinta un grad ridicat de prelucrabilitate.

5. Cunoscut si sub numele de „aluminiul din lemn”, Paulownia este cu 30% mai usor decat orice alt lemn de esenta tare. Este valorificat pe piata lemnului de lux, pentru iahturi, avioane usoare, instrumente muzicale si mobila scumpa.

6. Lemn de granulatie foarte fina, Paulownia se dovedeste extrem de potrivit pentru constructia prefabricatelor, paletelor, panourilor de constructie, mobilierului casnic.

7. Valoarea comerciala a lemnului de Paulownia se apropie de cea a nucului.

8. Se regenereaza rapid, de aici si supranumele de copac al pasarii Pheonix. Aceasta inseamna ca se pot recolta minimum 3 si maximum 5 rotatii de crestere a lemnului fara a fi nevoie de replantare.

9. Lemnul de Paulownia are un grad de umiditate foarte redus, calitate care determina uscarea sa rapida in aer liber in aproximativ 30-60 de zile.

10. De 2 ori mai rezistent la foc decat fagul, desi arde la temperaturi mai inalte, degaja o mare cantitate de energie (are o putere calorica de 3680KJ). Caldura rezultata prin arderea a 2 kg de lemn Paulownia echivaleaza cu cea rezultata in urma arderii unui litru de motorina.

11. Folosit ca lemn de combustibil, Paulownia se comporta excelent.

12. Paulownia este un arbore melifer, productia de miere la hectar atingand anual 700-1.000 kg.

13. Radacina sa pivotanta de 10-12 metri are capacitatea de fixare si stabilizare a solului. Paulownia previne eroziunea solului, il ecologizeaza, ii imbunatateste calitatile si permite protectia sistemelor subterane de apa.

14. Prin coronamentul sau bogat, Paulownia poate absorbi o mare cantitate de bioxid de carbon din atmosfera: 1.200 tone de dioxid de carbon/an, echivalentul noxelor emise de un automobil la parcurgerea a 100.000 km.

15. Frunzele sale ating dimensiuni foarte mari (aproximativ 60 cm diametru). Ele absorb noxele, praful si zgomotele. Pot fi folosite si ca hrana pentru animale.

* Avantaje care duc la obtinerea a 30.000 euro *

Dat fiind gradul de noutate al acestui tip de cultura, informatiile tale privind plantatia de Paulownia trebuie sa fie cat mai ample si mai precise. Din surse verificate, autorii Ghidului “Cum sa faci bani din propria ta Plantatie de Paulownia” iti aduc acum toate informatiile necesare demararii si dezvoltarii unei astfel de afaceri.

I cuprinsul ghidului gaseti date despre importanta si beneficiile culturii de Paulownia, informatii despre arborii Paulownia, precum si legislatia specifica, sugestii privind obtinerea de fonduri europene nerambursabile pentru demararea afacerii, adresele diferitilor furnizori de puieti de Paulownia pentru plantare, piete de desfacere pentru valorificarea produselor rezultate: lemn, puieti, seminte, miere.

Precum Pasarea Pheonix, arborii Paulownia renasc dupa fiecare taiere, fara a fi nevoiti sa scoateti alti bani din buzunar, asta pentru ca mladitele tinere de Paulownia rodesc pe trunchiul nou.

Daca ar fi sa facem un calcul simplu, iata ce rezulta: pornind de la o investitie de 4.000 euro, dupa primii 3 ani este vorba despre un castig de pana la 30.000 euro. La fel la fiecare 3 ani, alti 30.000 euro.

Concluzia este urmatoarea: dupa 9 ani de exploatare a plantatiei de Paulownia ati castiga 90.000 euro (30.000 euro x 3 ani), din care scadem banii investiti (4.000 euro), deci in total fiind vorba de 86.000 euro. In cazul in care va ganditi la valorificarea biomasei, la cei 86.000 euro adaugati 9.000 euro, bani rezultati dintr-un eventual castig, in cel de-al zecelea an.

Comentarii

comentariu

About the Author

-