Published On: vin, Mar 8th, 2013

O veste buna pentru agricultorii braileni

Share This
Tags

* In sfarsit, fermierii primesc banii pentru activitatile agricole desfasurate la nivel local * Vestea a fost data imediat ce Guvernul a aprobat actul normativ prin care se reglementeaza o serie de masuri financiare pentru incurajarea gradului de absorbtie a fondurilor din agricultura *

Guvernul a aprobat Hotararea privind reglementarea unor masuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbtie a fondurilor alocate pentru agricultura aferente schemelor de plati directe si pentru masuri de piata in agricultura. MADR va aloca Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sumele necesare decontarii contravalorii schemelor de plati unice pe suprafata (SAPS) aferente anului agricol 2012 – 2013, precum si a masurilor de piata si interventie in piata derulate prin APIA.

Beneficiarii schemelor de plati unice pe suprafata sunt in numar de 1.072.289, fermieri pentru care s-a efectuat verificarea conditiilor de eligibilitate.

Suma totala destinata platilor unice pe suprafata este 2.479.446 mii lei, diferenta pana la concurenta totala a sumei aprobate prin actul normativ fiind destinata masurilor de piata si interventie in piata derulate prin APIA, cum ar fi ajutorul financiar pentru sectorul viti-vinicol, restructurarea/reconversia plantatiilor viticole, sustinerea primelor de asigurare, ajutor financiar pentru grupurile de producatori din sectorul legume-fructe, ajutorul specific acordat producatorilor de lapte de vaca din zonele defavorizate, ajutorul specific pentru imbunatatirea calitatii din sectorul de agricultura ecologica, restitutii la export, programul national apicol, programul de incurajare a consumului de fructe in scoli, lapte in scoli.

* Un nou proiect pentru ajutoarele de stat *

Totodata, MADR a publicat proiectul de Hotarare de Guvern privind aprobarea ajutoarelor de stat care se acorda producatorilor agricoli pentru perioada 2012-2013. Potrivit actului normativ, valoarea totala a ajutoarelor este de 116.317 mii lei si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2013.

Banii urmeaza a fi distribuiti astfel: 5.815 lei pentru colectarea cadavrelor de animale (2013), 76.630 lei pentru motorina utilizata in agricultura (trim. IV 2012), 30.872 lei pentru plata primelor de asigurare pe 2013, iar pentru intocmirea si mentinerea registrului genealogic si determinarea calitatii genetice a raselor de animale pentru 2013 s-au alocat 3.000 lei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-