Published On: mie, Mar 6th, 2013

Numarul procedurilor de adoptie, in crestere

Share This
Tags

* Familiile brailene care nu pot avea copii recurg la procedura de adoptie* In primele doua luni ale anului 2013 au fost adoptati 4 copii *

Conform datelor parvenite de la DGASPC Braila, situatia adoptiilor se prezinta astfel: in anul 2012 au fost 29 cereri privind atestarea, 51 deschideri procedura de adoptie, 5 incredintari in vederea adoptiilor, 10 incuviintari in vederea adoptiei si 10 cazuri monitorizate post adoptie. In 2012, numarul adoptiilor a crescut, comparativ cu anul precedent, cand au fost doar 13 deschideri procedura de adoptie.

In primele luni ale anului 2013, situatia este urmatoarea: 4 cereri privind atestarea, 25 deschideri procedura de adoptie, din care 14 dosare sunt pe rol in instanta, 4 incredintari in vederea adoptiei si 18 cazuri monitorizare post adoptie.

In acceptiunea noilor reglementari (legea 273/2004 republicata) adoptia interna a unui copil se poate realiza de catre cetatenii romani sau cetatenii romani cu multipla cetatenie, dupa caz, care au domiciliul in Romania, care au locuit efectiv si continuu pe teritoriul Romaniei in ultimele 12 luni anterioare depunerii cererii de atestare; la stabilirea continuitatii nu sunt considerate intreruperi absentele temporare care nu depasesc 3 luni si nici cele determinate de sederea pe teritoriul altui stat ca urmare a existentei unor contracte de munca impuse de derularea unor activitati desfasurate in interesul statului roman, precum si ca urmare a unor obligatii internationale asumate de Romania, precum si de catre cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene/Spatiului Economic European sau strainilor care au drept de rezidenta permanenta ori, dupa caz, drept de sedere permanenta pe teritoriul Romaniei.

“Pentru copilul care are parintii necunoscuti, deschiderea procedurii de adoptie se realizeaza in termen de 30 de zile de la data eliberarii certificatului de nastere . De asemenea, pentru copilul care beneficiaza de masura de protectie de minim un an, ai carui  parinti nu pot fi gasiti ori nu colaboreaza se realizeaza deschiderea procedurii adoptiei interne. Pentru copilul care beneficiaza de masura de protectie, iar parintii si rudele  declara in scris ca nu il doresc si  in termen de 60 de zile nu si-au retras aceasta declaratie se incepe procedura de adoptie”, a mentionat Simona Cimpoae, director DGASPC Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-