Published On: mie, Mar 6th, 2013

Noutati privind impozitarea veniturilor din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

Share This
Tags

* Pe site-ul Ministerului Finantelor Publice a fost publicata Hotararea pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, implicand si impozitarea veniturilor agricole * Hotararea vizeaza “veniturile din activitati agricole cuprind veniturile obtinute, individual sau intr-o forma de asociere, din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea pepinierelor viticole, pomicole si altele si asemenea; cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala” *

Potrivit documentului, in vederea stabilirii regimului fiscal aplicabil veniturilor din activitati agricole, la incadrarea in limitele stabilite pentru fiecare grupa de produse vegetale si fiecare grupa de animale vor fi avute in vedere suprafetele/capetele de animal insumate in cadrul grupei respective.

Daca facem un calcul pentru sectorul vegetal, avand o exploatatie de 100 ha cereale (grau si porumb), primele 2 ha din grupa cereale nu se impoziteaza, pentru urmatoarele 98 ha se aplica norma de venit de 449 lei/ha. Astfel, valoarea venitului anual impozabil rezulta din inmultirea celor 98 ha cu suma normei, de 449 lei/ha, fiind vorba de 44.002 lei. Impozitul reprezinta 16% din venitul anual impozitabil, adica 7.040,32 lei. In cazul calculului pentru sectorul animal, la o exploatatie de vaci si bivolite de 102 capete, pentru primele 2 capete nu se impoziteaza. Pentru restul de 100 capete se aplica norma de

venit de 453 lei/cap de animal. Venitul anual impozabil este de 45.300 lei/cap (100 capete x 453 lei/cap), iar impozitul este 7.248 lei (45.300 lei x 16%). In ceea ce priveste calcul pentru sectorul animal, la o exploatatie de ovine si caprine, care au fatat cel putin o data, de 200 capete, pentru primele 10 capete animale (oi si capre) nu se impoziteaza. Pentru restul de 190 capete se aplica norma de venit de 65 lei/cap de animal. Venitul anual impozabil este de 12.350 lei (190 capete x 65 lei/cap), iar impozitul este de 1.976 lei (12.350 lei x 16%).

In cazul suprafetelor destinate produselor vegetale hamei, pomi si vie, suprafetele declarate cuprind numai grupele de produse vegetale intrate pe rod, incepand cu primul an de intrare pe rod. Suprafetele din grupa pomii pe rod cuprind numai pomii plantati in livezi. In cazul exemplarelor masculine sunt incluse in norma de venit animalele provenite din propriile fatari si cele achizitionate numai in scop de reproductie (de exemplu: vitei, tauri, bivoli, miei, berbeci, purcei).

Veniturile din activitati agricole realizate din cresterea si exploatarea exemplarelor  masculine din speciile taurine, bubaline, ovine, caprine, indiferent de varsta, se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II “Venituri din activitati independente”, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, numai in cazul in care acestea au fost achizitionate in scopul cresterii si valorificarii lor sub orice forma. Nu sunt venituri impozabile veniturile obtinute de persoanele fizice din valorificarea in stare naturala a produselor culese sau capturate din flora si fauna salbatica.

Incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de catre directiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se aproba si se publica de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit.

Plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaza catre bugetul de stat in doua rate egale, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv; 50% din impozit pana la data de 15 decembrie inclusiv.

Comentarii

comentariu

About the Author

-