Published On: mie, Mar 27th, 2013

Noi reglementari aduse legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale

Share This
Tags

* Directia Generala a Finantelor Publice Braila ne informeaza cu privire la modificarile aduse legislatiei referitoare la prevenirea si combaterea evaziunii fiscale *

Potrivit noilor reglementari, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani fapta contribuabilului care nu reface, cu buna intentie sau din culpa, documentele de evidenta contabila distruse, in termenul inscris in documentele de control.

De asemenea, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale si bunurile din patrimoniu, in scopul impiedicarii verificarii financiare, fiscale sau vamale, in termen de cel mult 15 zile de la somatie.

Totodata, impiedicarea, sub orice forma, a organelor competente de a intra, in conditiile prevazute de lege, in sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuarii verificarilor financiare, fiscale sau vamale constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani.

“Se considera infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani retinerea si nevarsarea, cu intentie, in cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa.   Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte, savârsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale. Aceste fapte sunt: ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;   alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor; executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;   substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor, ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Fiscala si ale Codului de Procedura Penala”, se arata [n comunicatul emis de conducerea DGFP Braila.

Daca prin faptele prevazute la art. 9 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 5 ani. In cazul producerii unui prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 7 ani.

Comentarii

comentariu

About the Author

-