Published On: joi, Mar 21st, 2013

Mopedistii stau pe “bara”, Politia Rutiera insa ii vaneaza

Share This
Tags

*Mopedistii stau acasa inca din data de 19 ianuarie a.c., de cand mopedele nu mai pot fi conduse fara permis pe drumurile publice din Romania*

Odata cu modificarea legislatiei rutiere, nu s-au transmis si precizarile privind regulamentul de organizare si de functionare a scolilor de soferi, pe noua programa, motiv pentru care mopedistii nu pot urma o scoala de soferi In acest sens si nu pot sustine nici examen In momentul de fata, brailenii ajungand, din cate se pare, la capatul puterilor.

In acest scop, Ministerul Afacerilor Interne a lansat In dezbatere publica un proiect legislativ, prin care mopedistii care au facut cursuri de legislatie pana la 19 ianuarie, sa poata da deja examenul pentru permis. Cum situatia se lasa asteptata de ceva vreme, o noua portita s-a ivit la orizont. Mai exact, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat In dezbatere publica un proiect legislativ de Intregire a procedurii de examinare destinate obtinerii permisului de conducere, cu reglementari strict pentru categoria AM (moped), dupa ce acestea au fost incluse In categoria autovehiculelor, respectiv de examinarea in traseu a conducatorilor de vehicule din categoria A, A1, si A2. O alta modificare se refera la faptul ca proba practica va putea fi repetata, In cazul In care s-a picat, fara examenul de sala, cu conditia efectuarii a 6 ore de pregatire practica Intre examene. Proba practica pentru moped (AM) se va da doar In poligon. Un alt lucru pus in dezbatere se refera la mopedistii care au rulat deja pe strazi. Aici, daca fac dovada absolvirii, anterior datei de 19 ianuarie a.c., In cadrul unei unitati autorizate, a cursului de legislatie rutiera specific conducerii mopedelor pe drumurile publice se pot prezenta la examen fara sa mai faca dovada absolvirii unei scoli de soferi.

E o veste buna, fiindca acesti mopedisti merg de ani de zile pe drumurile publice. Sunt unii care merg si de 12 ani, de exemplu unele persoane care lucreaza la firme de curierat rapid. Ce mai pot Invata acesti soferi? Acum Isi fac dosarul, numai ca nu mai platesc scolarizarea si nu mai fac scoala de soferi. Sala se face In mod normal, la fel si poligonul, ei stiind deja sa circule. Daca scolile de soferi nu  sunt autorizate pentru cursurile de obtinerea permisului de moped, acestia nu vor putea sa-i instruiasca.

Acest proiect legislativ este vazut cu ochi buni de catre administratorii scolilor de soferi din Braila, care au mentionat ca s-au confruntat cu o avalansa de cereri si Intrebari cu privire la acest aspect.

“Normele tot Intarzie, asteptam, nu avem ce face pentru ca nu stie nimeni nimic” a declarat, pentru infobraila, Valentin Ghinea, administrator la cea mai cunoscuta scoala de soferi, AutoPrudent din Braila. Ca atare, daca se va aproba proiectul legislativ, mopedistii ar putea avea o sansa sa circule pe drumurile publice cat mai curand.

Comentarii

comentariu

About the Author

-