Published On: mie, Mar 6th, 2013

Metoda de prevenire a cancerului mamar

Share This
Tags

* Cancerul mamar poate poate avea sanse de vindecare de 100% daca este depistat in faza incipienta * Sonoelastografia este considerata a fi cea mai sigura metoda de prevenire a acestui tip de cancer *

Inventata de specialistii japonezi in ecografie, sonoelastografia este o noua tehnica ecografica ce masoara calitativ si cantitativ elasticitatea tumorilor mamare. Folosirea sonoelastografiei inlatura multe dintre dificultatiile de diagnosticare ale cancerului, deoarece ea combina avantajele ecografului (adancimea de penetrare si rezolutia) cu sensibilitatea la diferentele de rigiditate ale tesuturilor analizate.

Tehnica se bazeaza pe faptul ca tesutul malign e mai dur decat cel benign si masoara proprietatile elastice ale tesutului utilizand ultrasunetele. Metoda permite detectarea si localizarea tumorilor, atunci cand ele au o elasticitate diferita fata de tesutul din jur, fiind complementara mamografiei, ecografiei bidimensionale, examenului Doppler si rezonantei magnetice nucleare. „Cercetarile au aratat ca tesutul mamar normal si grasimea mamara au o elasticitate mai scazuta, in timp ce alte regiuni, de exemplu cele canceroase, prezinta modificari ale elasticitatii tesutului pe o zona mai mare decat cea indicata de ecografia clasica. Sonoelastografia poate depista orice modificare la nivelul sanului, de la tumori pana la denivelari si ulceratii”, a explicat Dr. Cornel Lungu, medic primar ecografie generala  de la Centrul Medical Focus.

Sonoelastografia are numeroase avantaje: nu doare; este non-invaziva, sanul nu este iradiat si nu sunt efecte secundare; se poate folosi si pentru alte investigatii la nivelul unor tesuturi moi si dificil de evaluat: tiroida, prostata, pancreas, ficat, la nivelul sistemului vascular si musculoscheletal; rezultatul este obtinut pe loc. Deoarece ofera pe loc informatii despre natura maligna sau benigna a formatiunilor tumorale, prin utilizarea elastografiei se poate reduce numarul biopsiilor (biopsia fiind o metoda de analiza invaziva, scumpa si care necesita minim 2 saptamani pentru aflarea rezultatului); poate sa fie repetata frecvent pentru ca spre deosebire de mamografie nu iradiaza sanul.

Totusi, folosita ca metoda de diagnosticare separata, elastografia are anumite limitari. Principalul dezavantaj este acela ca prin cresterea presiunii aplicate asupra sanului in momentul efectuarii elastografiei, este influentata atat imaginea elastografica, cat si scorul de elasticitate. Atunci cand pentru stabilirea unui diagnostic sunt folosite scorurile de elasticitate, imaginile obtinute prin aplicarea unei presiuni crescute pot duce la un diagnostic gresit. Pentru obtinerea unor imagini si scoruri cat mai nealterate, trebuie aplicata o presiune usoara si constanta asupra sanului, ceea ce presupune experienta si abilitate din partea tehnicianului.

Comentarii

comentariu

About the Author

-