Published On: Soare, Mar 24th, 2013

Medicamente de ultima generatie pentru pacienti de la 1 iulie

Share This
Tags
* Potrivit unui comunicat al ARPIM, Ministerul Sanatatii va finaliza pâna la sfârsitul lunii martie metodologia de introducere a unor medicamente noi pe lista celor compensate, astfel incât de la 1 iulie pacientii sa poata avea acces la medicamente de ultima generatie care sunt disponibile in Europa de mai bine de sase ani *
Ministerul Sanatatii si Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au semnat un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacientilor la tratamente in anul 2013. De asemenea, incepând cu data de 1 iulie actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite ar urma sa se faca periodic la fiecare 180 de zile cu noile produse.
Pe baza acestui protocol, Ministerul Sanatatii va propune Guvernului incheierea unui memorandum in cursul lunii aprilie, care sa reprezinte un angajament al ambelor parti pe termen mediu si lung.
Cele doua parti au agreat un calendar si un mecanism de lucru pentru perioada urmatoare cu privire la directiva platilor intârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate si gratuite, metodologia de stabilire a preturilor si taxa clawback.
In ceea ce priveste directiva platilor intârziate, ARPIM sustine initiativa Ministerului Sanatatii de a implementa un calendar de esalonare a platilor datoriilor pâna la sfârsitul anului 2014, astfel incât sa nu se realizeze o presiune financiara care sa nu poata fi suportata de sistemul sanitar.
Prin urmare, doua treimi din facturile emise inainte de implementarea directivei vor fi platite pâna la sfârsitul acestui an, urmând ca restul sa fie achitate pâna la sfârsitul anului 2014.
Facturile emise dupa data de implementare a directivei vor avea termene de plata care vor descreste treptat pâna la 180 de zile la sfârsitul anului 2013 si pâna la 60 de zile la finele anului 2014.
Referitor la metodologia de stabilire a preturilor, ambele parti au recunoscut ca este momentul sa se identifice solutii optime care sa le asigure pacientilor un acces continuu la medicamentele inregistrate in România.
ARPIM intelege taxa clawback ca un mecanism menit sa acopere anumite nevoi ale sistemului de sanatate in aceasta perioada de criza. Impreuna cu Ministerul Sanatatii, s-a agreat continuarea discutiilor in anul 2013 pentru adaptarea acesteia, astfel incât in 2014 sa fie sustenabila economic pentru ambele parti, se precizeaza in comunicat.
“ARPIM considera ca acest parteneriat reprezinta un pas semnificativ catre un mediu de afaceri predictibil si sustenabil economic, in care pacientilor români sa li se garanteze accesul mai bun la toate tratamentele existente, care sa le permita o viata mai sanatoasa si mai lunga. Acest protocol reprezinta un angajament pe termen scurt al ambelor parti de a asigura sistemului de sanatate un mediu economic si financiar stabil. Memorandumul urmeaza sa acopere aceleasi aspecte pe termen mediu si lung”, a declarat Makis Papataxiarchis, presedintele ARPIM.

Medicamente de ultima generatie pentru pacienti de la 1 iulie
* Potrivit unui comunicat al ARPIM, Ministerul Sanatatii va finaliza pâna la sfârsitul lunii martie metodologia de introducere a unor medicamente noi pe lista celor compensate, astfel incât de la 1 iulie pacientii sa poata avea acces la medicamente de ultima generatie care sunt disponibile in Europa de mai bine de sase ani *
Ministerul Sanatatii si Asociatia Româna a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au semnat un protocol care are ca principal obiectiv garantarea accesului pacientilor la tratamente in anul 2013. De asemenea, incepând cu data de 1 iulie actualizarea listei de medicamente compensate si gratuite ar urma sa se faca periodic la fiecare 180 de zile cu noile produse.Pe baza acestui protocol, Ministerul Sanatatii va propune Guvernului incheierea unui memorandum in cursul lunii aprilie, care sa reprezinte un angajament al ambelor parti pe termen mediu si lung. Cele doua parti au agreat un calendar si un mecanism de lucru pentru perioada urmatoare cu privire la directiva platilor intârziate, actualizarea listei medicamentelor compensate si gratuite, metodologia de stabilire a preturilor si taxa clawback. In ceea ce priveste directiva platilor intârziate, ARPIM sustine initiativa Ministerului Sanatatii de a implementa un calendar de esalonare a platilor datoriilor pâna la sfârsitul anului 2014, astfel incât sa nu se realizeze o presiune financiara care sa nu poata fi suportata de sistemul sanitar. Prin urmare, doua treimi din facturile emise inainte de implementarea directivei vor fi platite pâna la sfârsitul acestui an, urmând ca restul sa fie achitate pâna la sfârsitul anului 2014. Facturile emise dupa data de implementare a directivei vor avea termene de plata care vor descreste treptat pâna la 180 de zile la sfârsitul anului 2013 si pâna la 60 de zile la finele anului 2014. Referitor la metodologia de stabilire a preturilor, ambele parti au recunoscut ca este momentul sa se identifice solutii optime care sa le asigure pacientilor un acces continuu la medicamentele inregistrate in România. ARPIM intelege taxa clawback ca un mecanism menit sa acopere anumite nevoi ale sistemului de sanatate in aceasta perioada de criza. Impreuna cu Ministerul Sanatatii, s-a agreat continuarea discutiilor in anul 2013 pentru adaptarea acesteia, astfel incât in 2014 sa fie sustenabila economic pentru ambele parti, se precizeaza in comunicat. ”ARPIM considera ca acest parteneriat reprezinta un pas semnificativ catre un mediu de afaceri predictibil si sustenabil economic, in care pacientilor români sa li se garanteze accesul mai bun la toate tratamentele existente, care sa le permita o viata mai sanatoasa si mai lunga. Acest protocol reprezinta un angajament pe termen scurt al ambelor parti de a asigura sistemului de sanatate un mediu economic si financiar stabil. Memorandumul urmeaza sa acopere aceleasi aspecte pe termen mediu si lung”, a declarat Makis Papataxiarchis, presedintele ARPIM.

Comentarii

comentariu

About the Author

-