Published On: Soare, Mar 17th, 2013

Liviu Dragnea: Comunele nu trebuie desfiintate brusc, ele trebuie încurajate sa se asocieze

Share This
Tags

* O desfiintare brusca a comunelor, în contexul procesului de regionalizare, ar conduce la aparitia unui sentiment de frica din partea populatiei * Insa, vicepremierul Liviu Dragnea este de parere ca trebuie sa se urmareasca incurajarea procesului de asociere a acestora, mentinandu-se o parte din structurile locale *

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, a precizat ca este imposibil sa se înceapa de pe acum cu desfiintarea comunelor. Asta pentru ca populatia va fi speriata si va respinge notiunea si orice proces de acest gen nu va mai ramane decat o dorinta sau un model teoretic.

“Vrem ca, daca reusim sa facem regionalizarea si regiunile o sa înceapa sa functioneze, în urmatorii trei ani, 2014 – 2016, sa stimulam prin toate programele nationale si prin cele europene asocierea între comune. Daca aceste patru comune vor fi stimulate sa se asocieze si prin aceasta asociere sa beneficieze de fonduri nationale si publice europene si cetatenii de acolo vad ca în doi-trei ani de zile încep sa aiba acces la civilizatie, atunci putem induce aceasta posibilitate si ei sa nu mai fie speriati ca daca se asociaza si dispare primarul din comuna lor, vor fi obligati sa munceasca mai mult. Reorganizarea administrativa trebuie bine gandita, asigurandu-se transparenta procesului”, a explicat Liviu Dragnea, mentionand, totodata, ca se poate discuta despre o varianta de lucru potrivit careia sediul primariei din fiecare comuna sa fie mentinut, existand o posibila structura cu patru viceprimari si un singur primar.

* Important este dezvoltarea tarii *

Potrivit vicepremierului, actualul sistem genereaza blocaje care nu pot fi rezolvate decat prin înfiintarea regiunilor. El subliniat ca nu este atat de important numarul regiunilor, cat dezvoltarea echilibrata a tarii. În acest sens, s-au constituit trei grupuri de lucru pe langa Ministerul Dezvoltarii: un grup de lucru academic, unul din care fac parte alesi locali si parlamentari si altul al societatii civile. Acestea lucreaza la elaborarea criteriilor care odata definite vor fi introduse într-un model matematic de configurare a regiunilor.

“În ceea ce priveste resedintele, a fost o mare dezbatere si probabil ca înca mai e o mare framantare: unde va fi resedinta din regiunea nu stiu care. Si au început deja discutii, dispute la televizor: <orasul meu e mai frumos, al tau e mai urat> si asa mai departe. Nu asa vor fi stabilite resedintele de regiune. În schimb, noi am lansat o idee în dezbatere, si a început sa prinda adepti, si anume: vrem ca într-o regiune sa fie sediul administrativ, în schimb, în fiecare resedinta din fiecare judet din regiunea respectiva sa fie stabilita o institutie regionala”, a afirmat ministrul, exprimandu-si speranta ca acest model va aduce mai multe beneficii, deoarece este important ca fiecare comunitate sa simta ca beneficiaza de avantajele descentralizarii.

Comentarii

comentariu

About the Author

-