Published On: lun, Mar 4th, 2013

Legumele, la pret de trufe

Share This
Tags

*Primavara a venit oficial in calendar, dar ea a sosit si prin gradini unde au aparut legumele de sezon. Le gasim acum si in piete, dar multi dintre noi ne multumim doar sa le admiram, pentru ca preturile sunt foarte mari*

Pietele din Braila sunt pline de verdeturi si legume de primavara. O scurta plimbare printre tarabe iti deschide apetitul instantaneu de o salata mare cu de toate, asa cum le place romanilor. Insa multi ramanem doar cu pofta sau ne luam doar cateva fire, de pofta. Putini isi permit sa dea 5 lei pe o salata, 10 lei pentru un kilogram de spanac si 7 lei pe kilogramul de rosii.

Legumele de primavara sunt atat de scumpe incat abia de te poti apropia de ele. Daca, anul trecut, pietarii dadeau vina pe iarna grea pentru preturile foarte mari, acum, dupa o iarna atat de blanda, ai crede ca nu mai au nicio scuza. Totusi, daca ii intrebi cum e posibil sa coste toate atat de mult, dau din umeri si spun ca astea sunt vremurile si ca nu le convine nici lor, pentru ca vanzarile merg foarte slab. Oamenii vin si cumpara strictul necesar, nu isi mai umplu sacosele.

Preturi de strainataturi

In Piata Obor, tarabele sunt incarcate, dar aproape toata marfa este de import, tinand cont ca pietarii vand sub certificat de producator. Comerciantii care s-au descurcat sa se aprovizioneze cu legume de import sunt in piata. Ii recunosti dupa varietatea de produse de pe taraba lor. Adevaratii producatori au venit doar cu cateva verdeturi.

„In-afara de ceapa verde, toata marfa este din strainatate. Rosiile sunt de Italia, salata si ridichile la fel. Ardeii grasi de Spania, ardei iute din Bulgaria. Legumele romanesti nu au aparut inca”, ne-a precizat o vanzatoare.

La doi pasi de ea, mai intr-o margine, o batranica isi aranjeaza cu atentie gramajoarele de urzici. Sunt suta la suta romanesti, culese chiar de dimineata, din curtea femeii. Le vinde cu 2 lei gramajoara. Dar nu se prea inghesuie lumea sa le ia. Cumparatorilor le fug ochii tot catre legumele frumos colorate si injectate de alaturi.

Acolo, rosiile sunt 8 lei kilogramul, castravetii 9 lei kilogramul, ardeii grasi 13 lei, ardeii kapia 12 lei, salata 4,5 lei, cinci fire de ceapa verde intr-o legatura 1,5 lei, ciusca bulgareasca 1,5 lei. Vizavi, o alta precupeata ne imbie sa cumparam spanac. Il da cu 8 lei kilogramul, pentru ca este deja curatat. Din sondajul facut de noi gasim aceleasi produse mai ieftin la supermarket. In marile magazine oferta este chiar mai bogata si, in multe cazuri, preturile sunt chiar mai mici. Rosiile le gasesti chiar si 5,5 – 6 lei kilogramul, ardeii grasi sunt 11 lei, iar cei kapia – 10 lei. Castravetii se vand cu 7 – 8 lei kilogramul, ridichile cu 3 lei, salata cu 3,5 – 4 lei.

Oamenii cumpara si ei ce pot: „Au ajuns legumele sa fie mai scumpe decat carnea. O salata te costa cat o friptura. Ciupercile sunt 3 lei kilogramul. Mai convenabil este sa cumperi legume congelate, la pungi sau la kilogram, vrac. Astea stau pe tarabe cu zilele, nu mai poti sa spui ca iei legume proaspete”, spune Huzum Costica, din Braila.

Comentarii

comentariu

About the Author

-