Published On: mie, Mar 20th, 2013

La Braila se vand organe pe banda rulanta

Share This
Tags
*Si asta pentru ca la noi sunt multe persoane dispuse sa-si vanda organele, fara sa stie la ce pericol se expun*
Din cauza cererii mari de organe, exista tot mai multe indicii despre un adevarat turism pentru organe: pacientii calatoresc chiar in strainatate pentru un transplant de organ, ajungand la sume de chiar 50.000 de euro. De altfel, si in Romania, internetul e plin de anunturi in care, persoane aflate in situatii disperate sunt dispuse sa isi vanda organele in schimbul banilor, chiar daca stiu ca legea nu le permite acest lucru.
Este cu adevarat corpul uman sacru? Ori este doar un produs de larg consum, numai bun sa fie taiat in bucati si lasat la cheremul fortelor cererii si ofertei.
Ficatul este un organ uimitor de rezistent: chiar si unul foarte grav afectat detine capacitatea incredibila de a se regenera complet. Si, chiar si-atunci cand un pacient are nevoie de un transplant, vestea buna este ca nu-i trebuie un intreg organ: ajunge un singur lob hepatic sanatos, ceea ce inseamna ca exista posibilitatea utilizarii de donatori vii. Vestea proasta este ca, pentru donatori, recuperarea este un proces extrem de dureros, de unde si lipsa reala de amatori.
“Doresc sa donez unei persoane un rinichi am grupa a2 rh pozitiv sanatoasa am 1.77 70 kg ma puteti contacta oricand la nr 0743****** pret 13000e urgent” anunta un donator. 31 ani, fara vicii, Rh pozitiv, A2, fara antecedente medicale, donez rinichi sau lob de ficat.detalii pe singur_s*****yahoo.com, anunta alt donator pe unul dintre site-urile brailene.
Pentru romanii care nu vor sa astepte ani de zile pentru a primi un rinichi, e mult mai usor sa gaseasca o sursa pe internet unde sunt sute de anunturi. Partea proasta este ca, in acest caz, provenienta organelor nu mai este sigura. Nu mai departe de 2008, intr-un raport al Consiliului Europei, de exemplu, era demascata activitatea unei retele de recoltare de organe care-si racola donatorii din randul celor mai saraci locuitori ai tarilor Europei de Est, carora li se promitea suma de 20.000 dolari, niciodata platiti, in schimbul unor organe vandute ulterior si la 100.000 de dolari bucata. Conventia ONU contra CIO (Criminalitatea Internationala Organizata), include in definitia sa privind exploatarea umana, printre altele si prelevarea de organe in (cu) scop lucrativ (comercial). In recomandarea sa cu n°1611 din 2003, privind traficul de organe in Europa, Adunarea Parlamentara al Consiliului Europei a sugerat elaborarea, in colaborare cu organizatiile competente, o strategie europeana de lupta contra traficului de organe si preconizeaza, in cadrul viitoarei conventii al Consiliului Europei, in privinta luptei contra tratamentului fiintei umane sa includa si un Protocol Aditional relativ la traficul de organe si la tesutul de origine umana, conform caruia corpul uman, cu diversele elemente ale sale, nu poate face obiectul in sine, a unui beneficiu material. Articolul 22 al acestui Protocol interzice explicit traficul de organe si de tesuturi de origine umana.
In acest raport exista si mentiunea ca : ″La scara planetara, traficul de organe nu este un eveniment (fenomen) nou. In anii 1980, expertii au inceput sa remarce o practica devenita curenta, cunoscuta sub numele de “turism pentru transplant”: asiaticii bogati efectuau deplasari dese in India, precum si in restul regiunilor defavorizate ale sud-estului asiatic pentru cumparea de organe (vitale) de la donatori saraci. Ulterior, aceasta practica s-a extins si in Brazilia, iar ceva mai tarziu si in Romania″.

Comentarii

comentariu

About the Author

-