Published On: joi, Mar 7th, 2013

Istoria rromilor se introduce in manualele de istorie

Share This
Tags

*Profesorii de istorie ar trebui sa le spuna elevilor ca romii sunt de mai multe feluri: fierari, caldarari, spoitori, aurari si muzicanti*

Deputatii Nicolae Paun si Madalin Voicu vor introducerea in manualul de istorie al elevilor de la ciclul gimnazial al unui capitol dedicat minoritatilor nationale, inclusiv a rromilor.

“Ca minoritate, noi, romii, nu suntem cunoscuti decat ca cersim, furam, dam in cap si am fost sclavi”, afirma Nicolae Paun,  presedinte al Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputatilor. El intentioneaza sa depuna in Parlament un proiect de lege in acest sens. De cealalta parte, deputatul PSD Madalin Voicu argumenteaza ca este bine ca elevii sa invete ca pe langa majoritari sunt si minoritari care  au o istorie si o traditie. Profesorii trebuie sa insiste din spupsele lui Voicu, pe momentul abolirii sclaviei, in 1856, dar si pe persecutiile la care au fost supusI tiganii in al Doilea Razboi Mondial.

“Nu stiu daca solutia consta in a mai introduce informatii. Mesajul pe care profesorul de la catedra de istorie trebuie sa il transmita este acela de a preda, de a accentua rolul minoritatii in principalele momente in care ea si-a jucat rolul in istorie”, este de parere Mihai Manea, presedintele Asociatiei profesorilor de istorie. Potrivit datelor ultimului recensamant, minoritatile reprezinta 12% din populatia Romaniei. Peste 600.000 de cetateni s-au declarat de etnie roma, dar asociatiile de profil afirma ca, in realitate, sunt in jur de doua milioane.

Comentarii

comentariu

About the Author

-