Published On: mar, Mar 19th, 2013

Interviu: Deputatul PSD Marian Dragomir vorbeste despre situatia economica a Brailei

Share This
Tags

In conditiile in care CET este in insolventa, Laminoru a fost vandut iar investitori care sa creeze locuri de munca momentan nu se anunta, ce se va intampla cu cei aproape 800 de someri care se vor alatura celor 5000 aflati deja in evidentele AJOFM?

In cazul societatii Laminorul, solutia optima a fost recomandata de Prefectura Braila: insolventa. Aceasta masura suspenda de drept toate actiunile judiciare de executare silita, asigura continuitatea furnizarii de electricitate, gaze si apa deoarece furnizorii de servicii nu au dreptul sa sisteze serviciile catre debitor pe perioada reorganizarii, stopeaza curgerea dobanzilor, majorarilor de intarziere si penalitatilor pentru creantele negarantate, acorda posibilitatea reesalonarii datoriilor pentru o perioada de 3 ani cu posibilitatea prelungirii cu inca un an, asigura posibilitaea redresarii societati  printr-un plan de reorganizare.

Cand vorbim de Laminorul, azi vorbim de o societate privata. Daca societatea privata la care eu am lucrat in anii trecuti  cu peste 2.500 de angajati sau societatea care detine publicatia dvs. maine falimenteaza nici un guvern (indiferent de partidul aflat la guvernare) nu va acorda ajutoare de stat. Ca urmare, avand in vedere finalizarea contractului de privatizare, orice alte discutii privind obligatiile statului fata de societate nu au nici un fundament legal.

In schimb, statul are doar obligatia prin institutiile publice de a urmari aplicarea prevederilor legale in aceasta situatie.

Cum interpretati faptul ca momentul actual, printre locurile de munca disponibile la AJOFM nu exista si posturi pentru persoane cu studii superioare?

Nu cunosc situatia exacta a structurii locurilor de munca vacante de la AJOFM, dar in urma cu cateva zile am avut o discutie cu reprezentanti ai acestei institutii pentru a primi informatii privind locurile de munca vacante.

Cum vedeti relansarea economica a Brailei? In ce va consta asta?

Relansarea economica a Brailei are legatura cu politica guvernului dar si cu evolutia economiei la nivel mondial.

Guvernul USL condus de dl. Victor Ponta a luat unele masuri ca de exemplu: au fost redate salariile bugetarilor si pensile taiate de guvernarea PDL, au fost crescute pensiile cu 4%, 600.000 de persoane beneficiaza de cresterea salariului minim cu 50 lei, a inceput plata arieratelor chiar daca aceasta masura a generat discutii.  Prin aceste masuri enumerate anterior ar trebuie sa se vada dupa plata utilitatilor pentru lunile de iarna un flux de numerar mult mai mare. Guvernul Ponta aplica “politica cresterii” fata de fostul guvern PDL specializat in “politica lui minus”.

Pentru Braila consider ca este esential sa ne indreptam atentia spre agricultura.

Printre proiectele dumneavoastra aveti in vedere si atragerea de investitori? In ce domenii?

Sustin proiectele administratiei locale deoarece atragerea de fonduri europene are un rol dublu: modernizarea judetului si orasului Braila dar si asigurarea unor locuri de munca.

Am participat la intalnirile regionale intre Braila, Galati si Tulcea si consider ca momentul orgoliilor a fost depasit. Acum este timpul interesului comun in ceea ce presupune sprijinirea proiectelor Dunarii de Jos. La intalnirea de la Tulcea de luna viitoare sper sa se concretizeze si primul proiect de lege in interesul acestor judete privind scaderea taxelor de operare in porturile Braila, Galati si Tulcea pentru navele cu o capacitate mai mica de 5.000 tone dwt.

Agricultura va primi in perioada urmatoare o atentie majora. Sustin acordarea de subventii in agricultura, fermierii au primit in cont prima transa aferenta subventiilor, dar si proiecte de viitor pentru modernizarea Liceului Agricol si crearea unei generatii de absolventi cu studii in acest domeniu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-