Published On: joi, Mar 7th, 2013

Inca 406 imobile retrocedate sunt ocupate de institutiile publice, alte 5,8 milioane lei, platite lunar, se duc pe „apa Sambetei”

Share This
Tags

* Institutiile publice au renuntat, pana in prezent, la 1.289 constructii si terenuri retrocedate, dar ocupa inca 406 astfel de imobile, pentru care platesc lunar o chirie de 5,8 milioane lei, cu o medie a chiriei care variaza intre 0,08 lei sI 204 lei/mp * Datele sunt cuprinse intr-o informare privind situatia imobilelor retrocedate si a spatiilor detinute de institutiile si autoritatile publice ca urmare a retrocedarii, elaborata de Ministerul Finantelor * Banii platiti pe aceste chirii provin din taxele si impozitele achitate de contribuabili catre bugetul de stat si cel local *

Un document realizat de Ministerul Finantelor scoate la iveala ca pana in prezent au fost retrocedate 1.289 imobile, reprezentand constructii si terenuri, detinute de institutiile si autoritatile publice, cele mai multe de catre unitati de invatamant preuniversitar de stat (419) si autoritati subordonate Ministerului Mediului (324), Ministerului Afacerilor Interne (141), Ministerului Educatiei (117), Ministerului Tineretului si Sportului (63), Ministerului Sanatatii (52), Ministerului Economiei (51), Ministerului Apararii (35), Ministerului Justitiei (19). Ministerul Agriculturii nu a transmis date pana in prezent. Pe rolul instantelor exista litigii pentru retrocedarea a 26 imobile.

In urma retrocedarilor, institutiile in cauza au construit sau au inceput lucrari de constructii sau proceduri de achizitie pentru 139 imobile, in principal de catre unitati din subordinea Ministerului Educatiei (84) si Ministerul de Interne (21).

“Unele institutii isi desfasoara in continuare activitatea in 406 imobile retrocedate. Suma totala lunara care se plateste sub forma de chirie pentru aceste imobile este de 5.801.710 lei, aferente unei suprafete totale de 862.734 metri patrati, rezultand un cost mediu de 6,7 lei/mp. Este de mentionat ca media chiriei/mp variaza intr-o plaja larga de valori, cuprinse intre 0,08 – 204 lei/mp”, se arata in document.

Alte institutii publice au inchiriat alte spatii pentru care platesc o suma totala lunara de 1,68 milioane lei, aferente unei suprafete totale de 151.544 metri patrati, rezultand un cost mediu de 11,1 lei/mp. In acest caz, costurile medii cu chiriile variaza intre 0,1 – 73,7 lei/mp. Guvernul intentioneaza ca angajarea raspunderii pentru proiectul de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate sa aiba loc la 19 martie.

Proiectul de lege prevede ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona, prin licitatie, alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 10% pe an din suma punctelor.

Fostii proprietari de imobile nationalizate ale caror dosare au fost deja solutionate de stat vor primi despagubiri in numerar in termen de trei ani, incepand cu ianuarie 2014, in transe anuale egale.

Potrivit primarului Aurel Simionescu, printre aceste imobile se numara si cladirea de pe strada Polona, in speta Caminul “Petru si Pavel”, unde acum sunt gazduiti batranii pensionari.

“De exemplu, noi avem Caminul <Petru si Pavel>, pentru care platim chirie. Acesta este un imobil ce a fost retrocedat mostenitorilor, iar noi il folosim achitand o anumita suma. Acesti bani se dau din bugetul local, adica din taxele si impozitele platite de contribuabilii braileni. LA nivel national, chiriile pentru aceste imobile se achita din bugetul fiecarui minister in parte. Dar banii provin tot din contributiile tuturor cetatenilor”, a declarat Aurel Simionescu.

Comentarii

comentariu

About the Author

-