Published On: mie, Mar 6th, 2013

Horticultorii cer interzicerea vanzarii produselor din import in pietele agroalimentare

Share This
Tags

* Reprezentantii Societatii Romane a Horticultorilor (SRH) au solicitat ca vanzarea in pietele agroalimentare a produselor horticole provenite din import sau achizitiile intercomunitare de catre persoanele fizice, neinregistrate fiscal potrivit legislatiei in domeniu, sa fie interzise definitiv *

Horticultorii vor ca produsele horticole sa fie comercializate doar in locurile special amenajate si autorizate de Consiliile locale, iar vanzarea produselor de acest tip provenite din import si achizitii comunitare sa se efectueze exclusiv de catre comercianti autorizati si numai in spatii amenajate si dotate, conform normelor sanitar-veterinare, si numai daca respecta normele de comercializare si de etichetare.

De asemenea, acestia considera ca este nevoie de aplicarea unor amenzi substantiale si de confiscarea marfii, cu livrarea acesteia fara plata catre caminele de copii sau batrani, in cazul persoanelor care incalca normele de comert si provoaca prejudicii Statului prin evaziune fiscala, inclusiv cu trimiterea in judecata.

„Horticultorii nu se pot organiza in grupuri de producatori si alte forme de cooperare colectiva specific europene, intr-o piata cu doua viteze: una fiscalizata si alta, nu. De aceasta situatie au profitat si profita mai ales importatorii si intermediarii, care isi desfac produsele nefiscalizat, in pietele agroalimentare, pe sosele nationale si alte locuri publice, sub ochii tuturor. Acestia s-au organizat in grupuri de influenta pe langa structurile Statului, influentand si blocand orice initiativa care sa faca ordine in acest domeniu”, a declarat presedintele SRH, Gheorghe Glaman.

* Existenta zadarnica a carnetelor de comercializare si a cardurilor de acces in piete *

Seful horticultorilor a mai zis ca Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a incercat sa blocheze intrarea in piete a intermediarilor cu produse din import si autohtone, prin emiterea unor Certificate de producator, in prezent propunand printr-un proiect de OUG, publicat pe site-ul MADR, perfectionarea acestei reglementari.

„Din pacate, Carnetele de comercializare si Cardurile de acces in piete, preconizate in acest proiect, sunt lasate tot <la mana primarilor>, care au eliberat si Certificatele de producator, fara niciun fel de discernamant, catre persoane total neindreptatite, care au parazitat piata agroalimentara. Nu am vazut, insa, niciun primar trimis in instanta pentru fals in acte publice. Toate structurile Statului au reglementat, dar nimeni nu a controlat. In acest context, propunem ca actualul proiect de OUG al MADR sa fie emis inclusiv cu participarea Ministerului de Finante, iar aplicarea lui trebuie obligatoriu incredintata Agentiei de Administrare Fiscala. Primarii nu au nici competenta, nici atributii in acest domeniu. Mai mult, au compromis deja procedura de emitere a Certificatelor de producator”, a spus Glaman.

SHR propune ca toate aceste masuri sa fie reglementate intr-o Hotarare de Guvern, societatea fiind dispusa sa sprijine impreuna cu Organizatiile profesionale din domeniul horticulturii la elaborarea acestui act normativ.

Comentarii

comentariu

About the Author

-