Published On: Soare, Mar 10th, 2013

Focar de infectie in Centrul Vechi. Candva un simbol al prosperitatii orasului, astazi groapa de gunoi si loc de odihna pentru aurolaci

Share This
Tags

Unul dintre simbolurile Brailei de la inceputul secolului XX, Hotelul Bristol a fost construit in anul 1892, dupa planurile arhitectului Paul M. Mihail, cel care a realizat planurile multor case din centrul orasului. Proprietarul cladirii era un bogat negustor evreu, pe numele sau Hans Hirschhorn.

Fatada hotelului a fost construita in stil ecletic, de factura academica, distingandu-se prin axele sale monumentale. Era una dintre primele constructii hoteliere din Braila care nu a mai urmat solutia imitatiei hanului de targ, concurand, ca aspect, cu hoteluri din Franta sau Germania. Mobilierul a fost adus din Germania, decorul fiind realizat de firma “Sibalis&Rabner”.

Astazi, Hotelul Bristol se afla in paragina, fiind un adevarat focar de infectie, starea de degradare fiind vizibila din strada Mihai Eminescu. Mirosul de urina se simte de la departare, iar atunci cand treci prin fata cladirii, privelistea este una ce te duce imediat cu gandul la gropile de gunoi de la marginea orasului. Mormanele de resturi menajere sunt vizibile din strada, la doi pasi de magazine, restaurante si terase.

Mai mult decat atat, in fostul hotel se poate intra fara nici o problema, nemaiexistand usi sau ferestre. In cladire, paturi, saltele si resturi de mancare alcatuiesc decorul a ceea ce a fost candva una dintre cele mai impozante monumente arhitectonice din oras. La etajul I, in camere se gasesc electrocasnice uzate, imbracaminte murdara, dar si paturile pe care se odihnesc oamenii strazii.

Cladirea, aflata intr-o stare avansata de degradare, este un depozit de deseuri, dar si un real pericol pentru cei care, din curiozitate, intra in interior. Scarile si podelele din scandura sunt putrezite, iar geamuri sparte si fecale sunt peste tot in cladire.

In aceeasi stare sunt si anexele hotelului, respectiv fostul Restaurant “Bristol” si Libraria “J. Gheorghiu” (vezi foto).

Comentarii

comentariu

About the Author

-