Published On: mie, Mar 13th, 2013

EXCLUSIV: Vezi cum aratau si cine erau prostituatele din Braila, acum 80 de ani. Femei din toata tara veneau aici pentru a-si vinde trupurile

Share This
Tags

* Femei din toate colturile Romaniei, chiar si de peste hotare, veneau la Braila, unul dintre cele mai prospere porturi ale tarii, pentru a practica prostitutia, in perioada interbelica* Infobraila va prezinta in exclusivitate fotografii, informatii si detalii inedite despre prostituatele pentru care, in orasul de la Dunare, s-a infiintat o unitate speciala a Politiei: Politia de moravuri*

Casele de toleranta se aflau in zona actualului centru vechi al orasului, majoritatea fiind inchiriate de proprietari instariti femeilor care nu se prostituau in aer liber. Prostituatele cu pretentii practicau  cea mai veche meserie din lume in luxoasele hoteluri din oras, unde se intalneau cu soldati si marinari straini. Iulian Pavlovici isi inchiria locuinta din Bulevardul Carol nr. 350 „diferitelor femei de moravuri usoare si artistelor de varieteu”, iar   Florica Popescu inchiria imobilul din B-dul Carol nr.221 „numai la prostituate necunoscute”.

Existau femei care isi desfasurau activitatea in hoteluri precum „Carpati”, „Regal”, „Petersburg” „Bogdanescu”sau Metropol”, unde si locuiau, platind zilnic suma de 45 lei.

Un fenomen incurajat chiar de Politie

Prostituatele erau protejate chiar de catre Politie, marturie in acest sens sta un raport din 19 septembrie 1940, semnat de medicul Em. Pascal de la Ambulatoriul Antiveneric: „Trei prostituate, Ionescu Alexandrina, Tanase Eugenia si Spirescu Angela, le-am incredintat gardianului public nr.115, pentru a le inainta spitalului. Acest gardian le-a dat drumul in urma unor aranjamente banesti. Ajutorul Politiei nu numai ca nu exista, dar din contra este incurajat.”

In data de 24 februarie 1940, Politia a descins in trei saloane de dans, cele ale lui Nicolae Jianu din Piata Poporului nr.147, Vasile Panciu din str. Dorobantii Noi nr. 485 si a Elenei Negulescu, unde au gasit chiar si minore, intre 14 si 17 ani, care erau aduse chiar de mamele lor pentru a se prostitua.

Majoritatea femeilor erau identificate de catre Politie noaptea, „la locuri dosnice”, verificate, li se faceau analize medicale, apoi erau puse in libertate, iar cele bolnave erau internate la spitalul de stat sau la Ambulatoriul Antiveneric.

Trimisa dupa retete de bucatarie, a ajuns pe un vapor, alaturi de un marinar

Una dintre cele mai amuzante povesti despre prostitutia din acele timpuri este cea a Irinei Madaras, o tanara nascuta la Gheorghieni. In decembrie 1942, Irina, servitoare in casa unui medic din Galati, este trimisa de stapani la Braila, pentru a lua un caiet cu retete de prajituri. Insa, totul ia o turnura neasteptata. Tanara este prinsa de Politia Portului Braila la bordul unei nave, in timp ce isi oferea trupul unui marinar. Declaratia servitoarei este mai mult decat elocventa: „Am venit cu vaporul la ora 14 aici, la ora 15 am luat caietul si la ora 16  am fost sa ma intalnesc cu un marinar, Iosif, pe bordul unei macarale. Cu aceasta ocazie am fost prinsa de organele politiei”. Irina Madaras a fost supusa unui control medical si apoi trimisa inpoi la Galati, in casa unde slujea.

Din toata tara, croitorese, chelnerite, spalatorese veneau la Braila pentru a castiga bani

Din 12 iunie 1942 si pana in 31 martie 1944, in hotelurile din oras au fost identificate 264 de prostituate, multe dintre ele fusesera surprinse de organele de control in compania soldatilor germani.

Ionica Filip, nascuta in anul 1913, intr-o localitate din apropierea Tecuciului, a fost chelnarita la Ateneul Roman inainte de a veni la Braila pentru a se prostitua. Burlacu Francisca din judetul Neamt, nascuta in 1925, de profesie tesatoare, desi era casatorita, a fost gasita de Politie, la ora 1 noaptea, pe o strada din oras, in anturajului caporalului Ion Neculai.

O alta femeie casatorita, de data aceasta nascuta la Braila, in 1917, Sorica Braila, manichiurista, a profitat de faptul ca sotul ei era concentrat  pe front, la Regimentul Artilerie de Garda, si a inceput sa practice cea mai veche meserie din lume. Insa odata cu aceasta

decizie au venit si problemele, Sorica fiind reclamata de marinarul Vasile Ionescu ca „l-ar fi imbolnavit de boli venerice”, dupa efectuarea analizelor medicale confirmandu-se acest fapt.

Cele mai celebre prostituate din Braila anilor ’30 (Vezi foto)

Ana Cavalenco, poreclita Aurica, s-a nascut la data de 15 februarie 1918, in comuna Palanca din judetul Bacau si practica prostitutia, la Braila, din anul 1933, locuind in actualul cartier Chercea. La momentul realizarii fotografiei avea 18 ani si era descrisa ca fiind de „statura mijlocie, cu par castaniu, ochi caprui, nasul si barbia potrivite”. Aurica „nu cunostea carte” si mai avea o sora, Felicia, casatorita in Bucuresti.

Nascuta in anul 1913, in Tulcea, Stefana Mititelu (23 ani), alias „Fani”, locuia pe str. Unirii nr.148 si se prostitua din anul 1931. Fani si-a mai vandut trupul si in orasul Galati, unde locuia sora acesteia.

Tasica Raica (20 ani), poreclita „Basmanica”, era nascuta la Braila, in 1916, fiind „de statura mijlocie, cu par negru si ochi caprui”. Oferea placeri sexuale la Hotelul „Regal”, ultimul control medical efectuandu-l la data de 1 martie 1937.

Fiica lui Iancu si a Anetei, Aurelia Zingher (29 ani) s-a nascut la data de 18 iunie 1907, in Bucuresti si era de origine evreiasca. Practica prostitutia la Braila, din 1936 si era necasatorita.

Rudmila Colnicenco (17 ani), nascuta in 1920, la Cetatea Alba si locuia in Braila, pe str. Albastra nr. 2. De nationalitate rusa, Rudmila avea parul castaniu si ochii caprui.

Poreclita Chiva, Paraschiva Baciu (25 ani) s-a nascut in comuna Jugureanu din judetul Braila, la 10 octombrie 1912, fiind fiica lui Iancu si a Tudorei. Locuia pe str. Nicolae Balcescu nr.34, nu cunostea carte, iar ca semn particular, avea o alunita deasupra nasului, in partea dreapta.

Nascuta in 1906, la Cetatea Alba, Sonia Popcov (31 ani) avea statura inalta, parul blond, ochii verzi si locuia pe str. Vadul Olangeriei nr.70.

Angela Georgescu (24 ani) s-a nascut in Brailita, pe atunci o comuna limitrofa orasului Braila, in anul 1913.

Tudora Carlan (18 ani) s-a nascut in comuna Gropeni, judetul Braila si era descrisa ca fiind o femeie de „statura voinica, cu par castaniu si ochi caprui”. Locuia pe str. Hepites nr.20 si avea ca semn distinctiv, o alunita pe obrazul stang.

In comuna Rusetu din judetul Braila s-a nascut Maria Constantinescu (22 ani), la data de 10 aprilie 1915 si practica prostitutia pe str. Cetatii nr.15.

Eugenia Dobrova, nascuta in 1905, la Cetatea Alba, era o femeie „inalta, cu par castaniu si ochi albastri”. Eugenia locuia pe str. Unirii nr.227.

Comentarii

comentariu

About the Author

-