Published On: lun, Mar 11th, 2013

EXCLUSIV: Erou al Razboiului de Independenta, inmormantat la Braila. Sotia acestuia era nepoata poetului Andrei Muresanu, autorul Imnului National

Share This
Tags

La data de 2 februarie 1844, in comuna Obreja, din judetul Caras-Severin, s-a nascut Moise Groza, fiul unui granicer.

Tanarul a intrat in serviciul militar al Imperiului Austro-Ungar, dupa ce a absolvit, in 1866, Scoala Militara din Viena. Este avansat la gradul de sublocotenent si participa la Batalia de la Custozza (24 ianuarie 1866), unde este ranit.

In anul 1873, Groza intra in Armata Romana. Generalul este cunoscut mai ales datorita eroismului de care a dat dovada in batalia pentru cucerirea redutei Grivita, acesta inaintand sub o ploaie de gloante, desi calul ii fusese impuscat. Pentru aceste fapte este decorat cu medalia “Virtutea Militara”, distinctie oferita pana atunci doar altor 2 ofiteri.

In anul 1906, Groza este victima unei tentative de inlaturare din Armata, printr-o pensionare fortata, intr-o actiune de “epurare” indreptata impotriva ofiterilor proveniti din teritorii din afara  Vechiului Regat. Carol I s-a opus acestei decizii, luate de Ministerul de Razboi, refuzand sa semneze decretul de pensionare, caz unic in cei 40 de ani de domnie a regelui.

Moise Groza a locuit o perioada de timp, spre sfarsitul vietii, impreuna cu familia sa, la Braila. Casa unde a trait generalul exista si astazi, pe strada Frumoasa nr. 9.

Groza a fost casatorit cu fiica publicistului si academicianului Iacob Muresanu (1812-1887), verisorul celebrului Andrei Muresanu (1816-1863), autorul versurilor Imnului National “Desteapta-te, romane!”.

Eroul de la Grivita s-a stins din viata la data de 8 aprilie 1919, la Braila, dupa o lunga si grea suferinta, fiind inmormantat la Cimitirul “Sf. Constantin”.

Comentarii

comentariu

About the Author

-