Published On: sâm, Mar 30th, 2013

EXCLUSIV: “Cetatenii reclama la DNA din frustrari personale si invidie, nu dintr-o inalta constiinta civica”

Share This
Tags

Declaratia apartine procurorului DNA, Alina Stoica, procuror sef al Serviciului de combatere a infractiunilor de coruptie impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, si a fost facuta astazi, la un eveniment organizat in Bucuresti, la Hotel Ibis Palatul Parlamentului, de catre Societatea Academica din Romania si finantat de Ambasada Statelor Unite in Romania.

Trainingul a fost legat de situatia coruptiei rezultate din administrarea fondurilor europene, la acesta participand jurnalisti, studenti, bloggeri, dar si reprezentanti ai societatii civile. Procurorul a vorbit despre rolul Directiei Nationale Anticoruptie in investigarea fraudelor cu fondurilor europene, dar si despre rezultatele institutiei, inregistrate in acest domeniu.

“Unica entitate, la nivel national, cu competente in investigarea fraudelor cu fonduri europene este DNA. Nici un Parchet din tara nu poate ancheta astfel de cazuri. Pe fonduri europene lucreaza aproximativ 30 de procurori, din cei 90 existenti la nivel national. Deseori, ne-am sesizat din mass-media, iar sesizarile anonime, normal sunt clasate, insa pe cele care au substanta le investigam. In anul 2012 au fost intocmite 54 de rechizitorii, privind 124 de inculpati, cu un prejudiciu total de 47 milioane RON si 5,5 milioane euro. Cele mai numeroase cazuri de fraudare a fondurilor europene sunt pe Fondul de Garantare in Agricultura, celebrul APIA, unde am inregistrat 26 de cazuri”, a declarat Alina Stoica.

Dupa ce un student, participant la eveniment, a facut referirea ca “procurorii nu te intreaba ce stii sau nu, ei au propriile convingeri”, procurorul DNA a precizat ca nu intelege aluzia, depasind momentul.

“Cand au frustrari personale, invidii, cetatenii reclama la DNA. Nu dintr-o constiinta civica inalta”, a mentionat, extrem de hotarata procurorul DNA, Alina Stoica, subliinind ca aceasta este opinia sa personala.

In cursul zilei de ieri, la evenimentul gazduit de Hotelul Ibis Parlament din Bucuresti, a participat si Horia Georgescu, presedintele Agentiei Nationale de Integritate.

Comentarii

comentariu

About the Author

-