Published On: vin, Mar 29th, 2013

Duminica trecem la ora de vara

Share This
Tags

*In noaptea de sambata spre duminica, 30 spre 31 martie, Romania va trece la ora de vara, adica ora 03:00 va deveni ora 04:00. Sistemul de modificare a orelor are ca scop folosirea cat mai eficienta a luminii soarelui, pentru ca principalele activitati umane sa se poata desfasura cat mai mult activitati in timpul zilei*

Psihologul Raluca Huzum a declarat pentru infobraila:

“Orice schimbare, fie a timpului, fie în viata personala sau sociala, tine de individ. Cineva le observa aceste schimbari, cineva nu, iar cineva le traieste profund. Cei care sunt mai sensibili, care au un regim bine determinat si oamenii rigizi, pentru care orice schimbare creeaza disconfort, simt cel mai bine aceste modificari. Acestor oameni le vine mai greu sa se trezeasca, sa adoarma, pot avea modificari de tensiune. Poate surveni chiar și oboseala, scade capacitatea de munca”

Ideea de schimbare a orelor pentru folosirea eficienta a luminii a fost propusa in 1895 de George Vernon Hudson, desi a fost mentionata si de Benjamin Franklin in 1784, fiind implementata in timpul Primului Razboi Mondial. Orasul Brandon din Manitoba, Canada, a fost primul din lume care a folosit acest sistem, trecand la ora de vara pe 17 aprilie 1916. Imediat dupa aceea, incepand de pe 30 aprilie 1916, Germania si aliatii sai din Primul Razboi Mondial au fost primele tari care au folosit sistemul, pentru a face economie la carbune.

“În dependenta de capacitatea omului de a se adapta la anumiti factori, perioada de revenire variaza de la o saptamâna-doua pâna la o luna-doua”. Psihologul Raluca Huzum, recomanda persoanelor sensibile sa-si faca din timp modificari treptate în graficul zilnic.

In România, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932 si a functionat pana in 1939, cand ora de vara a functionat intre prima duminica din aprilie si prima duminica din octombrie. Intre 1 aprilie 1940, ora 00:00, si 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vara a fost in vigoare permanent in Romania. Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata. Ora de vara a fost reintrodusa in Romania incepand cu 1979. prezenta regula este in vigoare din anul 1997.

Comentarii

comentariu

About the Author

-