Published On: sâm, Mar 9th, 2013

Dezbatere: Retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti

Share This
Tags

Noul proiect de lege presupune o intarziere de pana la 80 de ani a proceselor de retrocedare, datorita birocratiei si infiintarii unor noi institutii. Pe de alta parte, CEDO preseaza Guvernul roman sa accelereze improprietarirea sau despagubirea urmasilor.

“Discutia a cuprins atat o latura ideologica cat si una politica. Plecam de la o premiza, si anume ca Partidul National Liberal este cel care a stabilit actualul cadru legislativ privind retrocedarea proprietatilor. Ca acest proces s-a desfasurat in bune conditii incepand din 2005 in baza Legii 247. Au fost create dupa cum stiti o serie de mecanisme printre care cel mai important a fost Fondul Proprietatea, care a permis unora dintre proprietari, nu tuturor sa isi recapete o parte din despagubiri. Avand in vedere ca prevalenta a fost data restituirii in natura. Cei care nu au putut sa primeasca bunurile in natura au primit actiuni la Fondul Proprietatea. Acum sigur ca actualul Guvern isi propune sa rezolve aceasta problema care devine presanta prin prizma faptului ca exista o decizie a CEDO care obliga Guvernul roman sa accelereze acest proces”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Liberalul considera ca forma actuala a proiectului de lege trebuie imbunatatita. Garantarea proprietatii si a dreptului de proprietate sunt principalele obiective, insa trebuie realizate in timp util: “Problema cu care astazi ne-am confruntat este ca actualul proiect de lege, in forma prezentata de Guvern, respecta niste principii, as spune eu, sanatoase, referitoare la garantarea proprietatii si a dreptului de proprietate, la prevalenta restituirii in natura, insa sunt o serie de apecte tehnice, legate de durata procesului, care se lungeste pana in anul 2027. Asta ar insemna ca ajungem intr-o situatie care noua ni se pare ca este totusi clara de discutat. 80 de ani din momentul confiscarii de carte comunisti sa se incheie procesul de retrocedare”, a precizat Tariceanu.

In ceea ce priveste crearea unor noi institutii care sa gestioneze problema retrocedarilor, Tariceanu s-a declarat neincrezator. Liberalul considera ca exista riscul de a crea o noua filiera de coruptie in randul institutiilor publice.

“Al doilea lucru care l-am observat este ca noul proiect de lege prevede crearea unor noi institutii, care vor trebui sa fie evident ocupate de functionari, care vor trebui sa-si creeze propriile regulamente de functionare. Deci un proces greoi, un proces care risca din nou sa duca la o filiera de coruptie asa cum s-a intamplat in ultimii ani ai Guvernului Boc, la Autoritatea Natinonala de Restituire a Proprietatii”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Proiectul de lege urmeaza sa fie revizuit de grupul liberalilor, pana se va ajunge la un consens si va fi prezentat in forma sa finala.

Comentarii

comentariu

About the Author

-