Published On: lun, Mar 18th, 2013

Danone retrage produsele de pe piata, posibil contaminate cu aflatoxina

Share This
Tags

*Danone Romania a blocat in depozit 75 tone de produse care ar putea sa contina urme de lapte contaminat, dupa ce a descoperit aflatoxina in laptele livrat de unul din furnizorii sai, a anuntat luni producatorul*

“Dupa primirea rezultatului pentru aflatoxina M1 pentru o livrare de la unul dintre furnizorii sai de lapte, rezultat care era peste limita legala, Danone Romania a sistat imediat colecta de lapte de la ferma respectiva si, pentru siguranta consumatorilor, a decis sa blocheze in depozitul sau 75 tone de produse si sa retraga preventiv de pe piata unele produse care ar fi putut sa contina urme de lapte contaminat de la acea ferma. Procesul de retragere se desfasoara foarte rapid si facem toate eforturile sa fie finalizat pana la finalul zilei”, se arata intr-un comunicat al companiei. Dupa alerta nationala referitoare la aflatoxina, Danone Romania a decis mai multe masuri suplimentare si voluntare de autocontrol fata de obligatiile legale de monitorizare si control si planul aferent validat de autoritati, inclusiv achizitia unui echipament propriu de testare a continutului de aflatoxina.

“Niciun lapte pentru care exista suspiciunea unui continut de aflatoxina peste norme nu este acceptat in fabrica”, precizeaza compania.

Ulterior, ANSVSA a anuntat ca a oprit de la livrare laptele crud produs de ferma respectiva, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori, la unitati de procesare a laptelui. De asemenea, ANSVSA a anuntat ca probele de lapte de la trei ferme si doua unitati de prelucrare prezinta suspiciunea depasirii limitelor admise pentru aflatoxina, in urma efectuarii analizelor in cadrul laboratoarelor din reteaua sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor. Miercuri, vicepresedintele ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a afirmat ca laptele de la alte doua centre de colectare ar contine aflatoxina peste limitele admise, insa produsul nu a ajuns in comert, in total existand suspiciuni privind laptele din sapte unitati. Tot miercuri, Mihai turcanu a demisionat de la conducerea ANSVSA. Manastireanu a declarat, joi, ca laptele care se afla pe piata este bun de consum, iar cantitatea cu aflatoxina peste limitele admise, care a fost sechestrata si va fi distrusa, reprezinta aproximativ 0,2 la suta din productia zilnica de 20.000 de tone a Romaniei.

Comentarii

comentariu

About the Author

-