Published On: joi, Mar 7th, 2013

Cum se pot proteja fumatorii de cancer

Share This
Tags

* O dieta bogata in flavonoide contribuie la reducerea riscului de cancer pulmonar la fumatori cu 50%  si al cancerului pancreatic cu 59% *

Flavonoidele sunt compusi chimici ce se gasesc in legume, fructe, ceai sau vin si au activitate antioxidanta, antimicrobiana, anticanceroasa si antiinflamatorie. Existenta acestor substante in legume este unul din motivele majore pentru care acestea previn cancerul si boala de inima. Printre flavonoide gasim quercitina, catehina, epicatehina si kempferolul.

Un studiu arata ca fumatorii care consuma o cantitate mare de flavonoide din legume si fructe au un risc mai mic de cancer pulmonar, comparat cu cei care nu au acest obicei sanatos. Cercetatorii au comparat alimentatia a 558 de barbati si femei cu cancer pulmonar si a 837 indivizi fara aceasta temuta maladie. Riscul de cancer este diminuat cu cât fumatorii au un consum mai mare de epicatehina, catehina si kemferol. Nefumatorii nu au beneficiat insa atit de mult de pe urma consumului de flavonoide. Surse excelente de flavonoide sunt legumele, ceaiul verde, vinul rosu, iar studii publicate anterior au aratat ca aceste alimente reduc riscul de cancer pulmonar.

Flavonoidele au rol protector impotriva cancerului pulmonar printr-un mecanism descoperit recent si folosit de anumite medicamente pentru a trata cancerul pulmonar. Practic, flavonoidele blocheaza la nivelul tumorii formarea de noi vase de singe, fenomen denumit angiogeneza. Tumora nu se mai poate hrani. Ea nu mai poate creste si nu se mai poate raspindi prin organism. Automat scade si riscul de aparitie al metastazelor.  Totodata, flavonoidele ucid celulele canceroase prin actirea apoptozei, sau mortii celulare programate. Flavonoidele previn si leziunile la nivel de ADN provocate de tutun, ceea ce ar putea explica de ce efectele benefice au fost observate doar la fumatori.

Un studiu arata ca o dieta bogata in flavonoide (provenite din mere, usturoi, capsuni, afine, macese, ceai, broccoli) poate reduce cu 23% riscul de cancer pancreatic, in cazul nefumatorilor, si cu 59% in cazul fumatorilor. Este primul studiu ce stabileste riscul de cancer pancreatic urmarind consumul diversilor flavonoli, in functie de sursa. Astfel, merele si usturoiul sunt foarte bogate in quercitina, spanacul si diverse tipuri de varza contin kempferol, iar afinele, murele, capsunile si zmeura contin multa mirecitina. In cazul cancerului pancreatic, cel mai puternic polifenol  ca activitate preventiva este kaempferolul, cu o reducere a riscului de 22%, urmat de quercitina, ce singura scade riscul cu 20%.

Un mar de 100 g are 44 mg de quercitina, 200 ml de ceai verde contine intre 20 si 160 mg de catehine, iar 100 grame de frunze de usturoi au 83,2 mg kemferol. In functie de continutul de flavonoide, plantele se clasifica in 3 grupuri. Cele cu o cantitate inalta de flavonoide contin 50 mg de flavonoide la 100 g sau 100 ml de aliment si sunt : usturoi, broccoli, andive, suc de portocale, patrunjel si afine.  Cele cu o cantitate medie contin 1-5 mg de flavonoide la 100 g sau 100 ml de aliment si sunt : salata, rosie, capsuna, mar, strugure, vin rosu, ceai si suc de rosii.  Cele cu o cantitate mica au in compozitie 1 mg de flavonoide la 100 g sau 100 ml si anume: varza, morcov, ciuperci, spanac, piersica, vin alb si cafea.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-