Published On: Soare, Mar 24th, 2013

Cum sa interpretam corect eticheta produselor cosmetice

Share This
Tags

* Alegerea unui produs cosmetic este deseori influentata de aspectul ambalajului, plasare, pret sau notorietatea producatorului * Pentru a alege corect un produs cosmetic  este necesara consultarea listei de ingrediente *

Piata produselor cosmetice este caracterizata de supraaglomerare. Suntem asaltati de o gama vasta de produse si strategii de marketing care ne pot deruta foarte usor.

In lipsa informatiilor privind ingredientele cosmeticelor, diferentierea la nivel de calitate si necesitate a unui produs devine greu de realizat. “Trebuie retinut ca imbatrânirea nu poate fi stopata, iar rolul produselor cosmetice este de a ajuta functiile pielii si de a le completa. Un ten luminos, fara urme de acnee ori semne ale imbatrânirii, cu ingrediente lipsite de reactii adverse, sunt afirmatii care stimuleaza cu succes consumul, insa nu au la baza premise adevarate”, atrage atentia Neli Pfeiffer, specialist cosmetica.

Desi la prima vedere, ingredientele de pe eticheta par a fi intr-un limbaj inaccesibil publicului, informatiile pot fi decodificate. Spre exemplu, un indiciu important este dat de ordinea in care figureaza ingredientele, acestea fiind afisate descrescator, in functie de procentajul folosit.

Ingredientele aflate in compozitia cosmeticelor se impart in doua mari categorii: active si non-active. Pentru a ajuta si stimula functiile pielii si a trata anumite afectiuni sunt folosite ingrediente active, iar pentru a stabiliza formula si a o conserva, ingrediente non-active, care alcatuiesc pâna la 80% din continutul unui produs.

Printre ingredientele active ce nu ar trebui sa lipseasca dintr-un produs, se regasesc: emolientii (uleiuri), ingrediente care refac matricea intercelulara a pielii, agresata de agentii din mediul exterior, antiiritantii (alantolin, aloe, acid glicerinic, camomilla etc.), ingrediente care atenueaza actiunea agentilor iritanti, si antioxidantii (vitamine), ingrediente care previn impactul daunator al radicalilor liberi, recomandate a fi prezente in numar cât mai mare, a explicat Neli Pfeiffer.

Ingredientele non-active, conservantii si stabilizatorii, sunt cele mai controversate, pentru ca unele dintre ele s-au dovedit daunatoare. Spre exemplu, parabenii pot fi regasiti pe etichetele cosmeticelor sub denumirile: methyl, propyl, buthyl, ethyl, sobuthyl. Un ingredient de evitat este polyethylen glycol (PEG). Exista studii care au demonstrat ca PEG influenteaza activitatea hormonala, fiind responsabil de cancer mamar sau ovarian. Alte componente de care este bine sa ne ferim sunt parfumurile si alcoolul, din cauza efectelor iritante asupra pielii.

Un alt factor important in momentul alegerii unui cosmetic il reprezinta ambalajul. Nu este important designul acestuia, ci trebuie sa avem in vedere proprietatea ambalajului de a conserva ingredientele active, sensibile la lumina si aer. Astfel, produsele hidratante trebuie ambalate in recipiente din sticla, opace si cu capac ce se infileteaza, pentru ca ingredientele lor sa ramâna cu adevarat eficiente, atentioneaza specialistul in cosmetica Neli Pfeiffer.

Potrivit specialistilor trebuie evitate urmatoarele produse: cremele anti-aging care contin alfahidroxiacizi (AHA) cum ar fi acidul lactic, glicolic sau acizi din fructe AHA si Beta-hidroxi acid (BHA); vopselele de par care contin amoniac, peroxid, p-phenylenediamina, diaminobenzen, toate vopselele negre permanente; sapunurile lichide pentru maini care contin triclosan; lacul de unghii si produsele pentru indepartarea lacului care contin formaldehida; cremele iluminatoare care contin hidroquinona.

Comentarii

comentariu

About the Author

-