Published On: lun, Mar 25th, 2013

Controale inasprite ale ANSVSA. Ample actiuni de monitorizare a sigurantei laptelui

Share This
Tags

* In urma controalelor ANSVSA in ferme, inspectorii au constatat neconformitati la anumite loturi de lapte *

Consecutiv stabilirii trasabilitatii lotului suspect, procesatorul, pe baza analizelor de autocontrol, a identificat lotul cu posibile neconformitati. Dupa sosirea rezultatelor analizelor, Agentiei Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a initiat alerta prin Sistemul Rapid de Alerta.

Din cauza potentialului risc, ca o parte din aceste loturi sa fi ajuns in procesare, s-a solicitat procesatorului retragerea tuturor loturilor produse in perioada respectiva, pentru a elimina orice pericol pentru sanatatea consumatorilor. Inspectorii ANSVSA au demarat verificarile la procesatorul respectiv si la fermele care au furnizat laptele.

In timpul anchetei, inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor au constatat ca exista posibilitatea ca laptele conform sa fi intrat in contact cu lapte neconform si atunci au dispus sechestratea loturilor suspecte de contaminare aflate in stoc, in depozitul procesatorului si retragerea de pe piata a produsele rezultate.

Conform legislatiei in vigoare, operatorul are obligativitatea de a retrage de pe piata produsele care nu satisfac cerintele de siguranta ale produselor alimentare. Retragerea acestor produse neconforme se face cu informarea autoritatilor competente si sub supravegherea acestora. Operatorii din sectorul alimentar coopereaza cu autoritatile competente la actiunile intreprinse pentru evitarea sau reducerea riscurilor prezentate de un produs alimentar, pe care ei il furnizeaza sau l-au furnizat.

Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Braila, a precizat ca si la Braila se efectueaza controale periodic.

Precizam ca, in conformitate cu legislatia europeana: “Operatorii din sectorul produselor alimentare si operatorii cu activitate in domeniul hranei pentru animale iau masuri, in toate etapele producerii, prelucrarii si distributiei din unitatea aflata sub controlul lor. In acest fel, produsele alimentare sau hrana pentru animale vor satisface cerintele legislatiei alimentare care sunt relevante pentru activitatile lor si verifica indeplinirea acestor cerinte”.

Conform prevederilor Regulamentului Parlamentului European si Consiliului nr. 178/2002 informatiile vehiculate prin Sistemul Rapid de Alerta si cele care fac obiectul verificarilor autoritatii competente sunt supuse normelor de confidentialitate.

Comentarii

comentariu

banner-INF

About the Author

-